Economie

Marea majorare salarială, praf în ochii românilor: După suprataxarea lui Ciolacu rămânem cu bani de semințe

Guvernul adoptă astăzi creșterea salariului minim. Însă banii pe care românii îi vor lua în mână nu sunt tocmai cei anunțați de guvernanți.

Astfel, de la 1 octombrie, peste 1 milion și jumătate de români plătiți cu venitul minim ar urma să primească cu 300 de lei în plus lunar, venit brut, sau cu 500 de lei lunar brut, dacă vorbim despre angajații din domeniul construcțiilor.

Cu toate acestea, în realitate, dacă vorbim de salariul net, creșterile sunt mult mai mici. Acestea vor fi resimțite în totalitate doar în luna octombrie, pentru că apoi vor intra în vigoare noile taxe și impozite pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea în Parlament.

Suprataxarea veniturilor de către Marcel Ciolacu aduce doar 98 de lei în buzunarul românilor

Nivelul salariului minim în acest moment este de 3000 de lei brut. După creșterea de la 1 octombrie, brutul va crește la 3300 de lei. Însă după ce statul va reține toate taxele, salariul net va fi de 1996 de lei. În realitate, câștigul salarial real pentru un român va fi de numai 98 de lei.

Cu toate acestea, sindicatele susțin că majorarea va fi chiar mai mică, de numai 66 de lei, adică 2,20 lei/zi.

Același lucru se întâmplă și în construcții. Pentru că angajații din acest domeniu nu sunt încă obligați să plătească CASS, aceștia vor primi în mână 394 de lei în plus. Însă, după ce va fi eliminată scutirea de CASS, atunci salariații vor încasa chiar mai puțini bani decât înainte de majorare. Cu 56 de lei în minus.

Interesant este faptul că premierul Marcel Ciolacu spunea, înainte de asumarea răspunderii în Parlament pe pachetul de măsuri fiscal bugetare, că niciun român nu va fi afectat.

”Niciun om de rând nu va fi afectat de măsurile fiscale pe care o să le ia Guvernul. Niciun om de rând. Eu nu pot să accept să ai, pentru 15%, să ai un beneficiu când tu ai salariu peste 10000 de lei. Eu să îți mai dau încă un spor de antenă de 15%. Sporurile sunt procentuale, nu nominale”, spunea Marcel Ciolacu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button