Politică

Marcel Ciolacu și-a salutat compatrioții în limba romani: Socares prala!

Premierul Marcel Ciolacu i-a salutat duminică pe romii reuniți în congres cu formula „Socares prala” (Ce faci, frate – n.red.), adăugând, în aplauzele sălii: ”Măi, oameni buni, eu sunt din Buzău, nu din Beijing!”. Ciolacu a vorbit despre drepturile minorității roma, dar și despre nevoia de emancipare a femeii în comunitățile de romi.

”Doamnelor și domnilor, rezolvarea problemei sărăciei și a accesului la educație pentru romi nu este doar o necesitate pentru comunitate, ci este un imperativ pentru viitorul acestei țări. Oricine se poate uita pe datele demografice înțelege potențialul unei populații tinere într-o societate din ce în ce mai îmbătrânită. Rezolvarea acestor probleme nu trebuie pusă așadar doar pe umerii dumneavoastră, ci trebuie să vină de la noi toți, de la stat și întreaga societate în ansamblu. Astfel, în actuala lege a învățământului preuniversitar au fost adoptate o serie de amendamente care au venit din partea dumneavoastră și care sunt extrem de importante pentru accesul și menținerea în școală a copiilor romi. Spunea președintele dumneavoastră că trebuie și mai mult. Categoric! De aceea, locul președintelui dumneavoastră este în Parlamentul României, fiindcă acolo se fac legile! Sunt ale tale, barosane, aplauzele”, a mai spus Ciolacu.

El a cerut colaborarea comunității pentru a rezolva problema femeilor rome.

”Dacă îmi permiteți, e timpul să vă cer și eu ceva: vreau ca împreună cu voi și cu toți cei din sală să schimbăm ceva extrem de important, statutul femeii rome. În unele comunități este mare nevoie de acest lucru. Toată societatea românească are multe de îmbunătățit aici, așa că vă rog să nu o luați ca pe o critică neprietenoasă. E o propunere extrem de serioasă și un angajament comun pentru a găsi soluții la o problemă comună. Sunt convins că vom reuși, așa cum am reușit în ultima perioadă, să dăm și o dimensiune externă temelor legate de romi”, a spus șeful PSD.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button