Economie

Marcel Ciolacu îndatorează masiv România pentru a acoperi deficitul bugetar și a refinanța datoria existentă

La finalul lunii aprilie, soldul datoriilor publice interne și externe ale României a atins 90,69 miliarde de lei, o creștere semnificativă de 12,93 miliarde de lei în comparație cu luna martie. Această creștere este determinată de necesitatea finanțării deficitului bugetar estimat la 87 de miliarde de lei (5,5% din PIB) pentru anul 2024, dar și de refinanțarea datoriei existente.

Ministerul Finanțelor a recurs la împrumuturi semnificative atât de pe piața internă, cât și de pe cea externă, pentru a acoperi nevoile financiare ale statului. În luna aprilie, s-au înregistrat creșteri semnificative ale împrumuturilor interne (în lei și valută), care au ajuns la 48,13 miliarde lei, de la 36,12 miliarde lei la finalul lunii martie. De asemenea, soldul împrumuturilor externe a crescut cu circa 1 miliard de lei, ajungând la 42,56 miliarde lei (echivalent în lei al împrumuturilor în euro și dolari).

Pe parcursul primelor patru luni ale anului, Ministerul Finanțelor a reușit să atragă 121,78 miliarde de lei prin împrumuturi, din care 32,4 miliarde lei în ianuarie, 31,82 miliarde lei în februarie, 13,53 miliarde lei în martie și 12,93 miliarde lei în aprilie.

Creșterea semnificativă a nevoilor de finanțare

Necesarul brut de finanțare pentru anul 2024 a fost estimat de Ministerul Finanțelor la 181 miliarde de lei, excluzând instrumentele de cash management. Volumul împrumuturilor pe care Ministerul Finanțelor intenționează să le atragă de pe piețele interne și externe este estimat la un nivel similar cu necesarul brut de finanțare, respectiv de aproximativ 181 miliarde lei. Această sumă reprezintă o scădere de 10,8%  față de volumul împrumuturilor atrase în 2023 (203 miliarde lei). Scăderea este determinată de o previziune mai mică a deficitului bugetar (5% din PIB, echivalent cu aproximativ 86,6 miliarde lei) și de un volum mai mic al datoriei ce urmează a fi refinanțată în 2024 (94,4 miliarde lei).

2023: Un an al revizuirilor repetate ale necesarului de finanțare

Anul 2023 a fost marcat de revizuiri repetate ale necesarului de finanțare, ca urmare a creșterii deficitului bugetar peste ținta inițială de 4,4%. Necesarul brut de finanțare a fost estimat inițial la 160 miliarde lei, ulterior fiind revizuit la 180 miliarde lei, 200 miliarde lei și, în cele din urmă, la 205 miliarde lei la mijlocul lunii decembrie. Deși nevoile de finanțare au crescut semnificativ, Ministerul Finanțelor a reușit să atragă 203 miliarde de lei prin împrumuturi.

Concluzie

Creșterea semnificativă a împrumuturilor guvernamentale în 2024 realizate de Marcel Ciolacu reflectă o combinație a deficitului bugetar mai mare decât cel estimat și a nevoii de refinanțare a datoriei existente. Evoluția deficitului bugetar și a nevoilor de refinanțare va continua să fie factori cheie care vor influența strategia de împrumut a Ministerului Finanțelor pe termen mediu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button