Politică

Marcel Ciolacu: Am ajutat fermierii din Ucraina în detrimentul fermierilor români

Marcel Ciolacu se teme că România nu va fi primită în Spațiul Schengen deși a stat cu capul plecat în fața Bruxelles-ului și a executat orbește ordinele venite de la Comisia Europeană. Marcel Ciolacu recunoaște că exportul cerealelor din Ucraina a avut prioritate în detrimentul fermierilor români.

Fermierii din România au constatat blocarea achiziţiilor de cereale şi încercarea de practicare a unui preţ similar cu cel al anului trecut, de 2,4 lei pe kilogram la grâu, piaţa scăzând inexplicabil cu aproximativ 90 de dolari pe tonă, deşi atât inputurile, cât şi costurile cu energia au fost mult mai mari, din cauza excedentului de marfă din Ucraina, produs nesustenabil faţă de cerinţele Uniunii Europene.

„Cred că a fost toată lumea invitată, ştiu că şi PMP a fost invitat. (…) E un moment în care cu toţii trebuie să vorbim pe aceeaşi voce. Eu pur şi simplu, mental, refuz să cred că România nu va intra în Schengen. Adică atât de mari eforturi am făcut, îndeplinim toate condiţiile, în tot conflictul din Ucraina cred că statul român a fost exemplar, am dat ajutor chiar dacă am supărat fermierii români ca să scoatem grânele din Ucraina prioritar. Cred că e momentul ca Europa să fie solidară cu România”, a spus Ciolacu, la sediul Ministerului Agriculturii.

Ce spun fermierii români

Cerealele din Ucraina nu doar tranzitează România, ci sunt comercializate pe teritoriul României, iar „fermierii români sunt drastic afectaţi”, deoarece costul de achiziţie este „incomparabil mai mic decât cel practicat în zona UE”, susţine Federaţia Naţională Pro Agro.

„La acest moment, suntem în situaţia în care observăm chiar şi recolta obţinută cu greu din cauza secetei cum nu este achiziţionată, piaţa din România este distorsionată cu preţul produselor din Ucraina, contribuind astfel la vulnerabilizarea operatorilor care au investit în această cultură. Floarea soarelui vine din Ucraina la un preţ chiar şi cu 100 de dolari pe tonă mai ieftină din cauza ambiţiilor europene, dar şi din cauza preţurilor la substanţele de protecţie care sunt mult mai ieftine pe piaţa din Ucraina”, se mai spune în comunicat.

Această situaţie afectează în aceeaşi măsură şi fermierii şi consumatorii din România, fiind imperios necesară intervenţia Guvernului în scopul de a interzice desfacerea şi procesarea cerealelor din Ucraina pe piaţa românească aşa cum s-a acceptat iniţial, „la vremea respectivă fermierii fiind asiguraţi că acest tranzit nu le va afecta interesele legitime”, potrivit Pro Agro.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button