Internațional

Manifestaţii anti-carantină şi confruntări cu poliţia la Sydney

Mii de persoane au manifestat, sâmbătă, faţă de măsurile de izolare din cele mai mari două oraşe din Australia şi mai mulţi au fost arestaţi la Sydney în urma violentelor confruntări cu poliţia, informează AFP.

La Sydney, ciocniri au avut loc între poliţia călare şi manifestanţii care au aruncat cu ghivece de flori şi sticle, în contextul în care locuitorilor li s-a cerut să rămână în case timp de o lună pentru a opri extinderea epidemiei de Covid-19. 

La Melbourne, mass-media locale au indicat că mii de persoane au ieşit pe străzi după ce s-au adunat în faţa Parlamentului statului Victoria după-amiază.                

Manifestanţii, care nu purtau măşti, au încălcat regulile pentru deplasările neesenţiale şi adunările publice adoptate de autorităţi, acestea din urmă lăsând să se înţeleagă că aceste măsuri s-ar aplica până în octombrie. 

„Wake up Australia” (Australia, trezeşte-te!”) se putea citi pe pancartele participanţilor la protest.

Elicoptere au survolat străzile din Sydney, oraş de cinci milioane de locuitori, care luptă pentru a controla o repriză epidemică din cauza variantei Delta a coronavirusului, în timp ce statul New South Wales a înregistrat 163 de noi cazuri sâmbătă, ajungând în prezent la aproape 2.000 numărul total al infecţiilor. 

„Până în prezent, un anumit număr de persoane au fost arestate”, a declarat poliţia din Sydney. Ea a asigurat că apără „libertatea de exprimare şi adunările paşnice”, estimând că manifestaţia de sâmbătă a încălcat „ordinele în materie de sănătate publică în vigoare”. 

Organizatorii au caracterizat manifestaţia o adunare pentru „libertate” şi au anunţat acest lucru pe reţelele de socializare frecvent folosite pentru a difuza informaţii false despre vaccinuri. Proteste similare sunt anunţate în alte oraşe.        

Australia, cruţată în mare parte de pandemie în primele valuri, este în prezent afectată de varianta Delta, foarte contagioasă, şi jumătate din cei 25 de milioane de locuitori sunt izolaţi în mai multe oraşe.            

Furia se intensifică în ţară contra restricţiilor, care nu sunt adesea respectate, şi contra incapacităţii Guvernului conservator de a furniza vaccinuri în cantităţi suficiente. Doar 11% din populaţie este vaccinată complet.                

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button