Social

Mănăstirea Petru Vodă, despre tentativa schimbării datei Paștilor: Cînd petiţionarii, rugîndu-se public, vor face să pogoare din cer sfînta lumină, norul de pe Tabor şi vor întoarce înapoi Iordanul, vor putea fi luaţi în seamă

Mănăstirea nemţeană „Petru Vodă” a reacționat la scrisoarea deschisă trimisă de Adrian Papahagi și Teodor Baconschi, pentru schimbarea calendarului ortodox, astfel încât să se serbeze Paștele după calendarul catolic, protestant.

Într-un scurt comentariu publicat pe siteul oficial, sub titlul „Despre îndemnul petiționar la schismă”, Mănăstirea afirmă că „Puncte comune există între toate confesiunile religioase de pe faţa pămîntului, dar a dori unirea lor reducţionistă este un deziderat ateu”.

„Cînd petiţionarii, rugîndu-se public, vor face să pogoare din cer sfînta lumină, norul de pe Tabor şi vor întoarce înapoi Iordanul, vor putea fi luaţi în seamă. Pînă atunci, voia lui Dumnezeu este limpede şi nu ţine de recalcularea calendarului gregorian.

Unicitatea, Unimea şi Unitatea Bisericii Ortodoxe prin toate autocefaliile sale este o realitate dogmatică, liturgică şi canonică, precum şi mărturisim în Crez: «Cred întru Una, Sfîntă, Sobornicească şi Apostolică Biserică». A spune că sînt mai multe Biserici este direct contrar Crezului şi realităţii spirituale, adică este erezie. Orice om şi orice comunitate religioasă se poate întoarce la Ortodoxie. Orice rupere de unitatea ortodoxă se numeşte schismă.

Puncte comune există între toate confesiunile religioase de pe faţa pămîntului, dar a dori unirea lor reducţionistă este un deziderat ateu. Unitatea Bisericii este dar al Duhului Sfînt, nu lucrare omenească. Rămînem în unitate de credinţă cu fraţii ortodocşi de orice neam, cu mijlocirea Maicii Domnului”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button