România, cu cele mai ieftine produse alimentare din UE și penultima ca nivel general al prețurilor

România a ocupat în anul 2019 primul loc în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai ieftine produse alimentare și băuturi non-alcoolice, cu un nivel de 66% din media europeană, potrivit datelor publicate de Eurostat. Pe următoarele locuri s-au situat Polonia (70%), Bulgaria (78%), Lituania (82%), Cehia (84%) şi Ungaria (85%).
Reamintim că, esenţială pentru această poziţionare a fost generalizarea cotei reduse de TVA la produse alimentare. Aplicarea cotei generale de taxare la mâncare determină plasarea pe primul loc a Danemarcei (129%). Aceasta este urmată de Austria şi Luxemburg( fiecare cu 124%), Finlanda (119%), Irlanda (116%), Franța (115%) şi Suedia (114%).
La băuturi alcoolice și tutun, am ocupat, alături de Ungaria, antepenultima poziție, cu 75% din nivelul mediu de prețuri din UE. Tot pe locul 25 din 27 figurăm în ceea ce privește costul la îmbrăcăminte, cu 82% din media UE. Oarecum surprinzător, apărem și pe penultimul loc la tarifele din hoteluri și restaurant, cu 54% din media UE (doar bulgarii sunt în urma noastră, cu 45%).

54,9%, nivelul general al prețurilor la consumator
În ce privește nivelul general al preţurilor la consumator ( la consumul final al gospodăriilor), acesta a fost calculat de Eurostat la 54,9%, ceea ce ne plasează pe poziția 26 din 27. Peste Bulgaria (52,8%) dar încă semnificativ sub Polonia (60,0%), Ungaria (65,3%), Lituania (69,5%), Croația (71,2%) și Cehia (74,6%). Ceea ce arată că procesul de convergență cu Occidentul continuă și pe partea de prețuri, proces pe care va trebui să-l gestionăm atent din perspectiva evoluției nivelului de trai.

Dacă ne raportăm la Nivelul preţurilor la principalele categorii de produse şi servicii, din datele oferite se poate observa că valorile maxime se întâlnesc la autoturisme și motociclete (85,7%) și la haine și încălțăminte (81,6%).
Sub nivelul mediu al prețurilor europene se regăsesc cheltuielile cu locuința (42,7%), comunicațiile (52,1%), transportul (53,3%) și segmentul de hoteluri și restaurante (54%).
În acest context, date fiind ponderile relativ mari în coșul de consum al românilor, atât pentru produsele alimentare cât și, mai puţin în statistica oficială, pentru băuturile alcoolice, imaginea puterii de cumpărare pentru un cetățean care se apropie de o structura europeană a coşului de consum este distorsionată față de media din cifrele oficiale.
De aceea, pe măsură ce avansăm pe calea convergenței europene, poate ar fi utilă urmărirea unui indice de prețuri și pe structura medie de consum la nivel european, spre care ne îndreptăm.
De altfel, în calcularea inflației viitoare, o parte tot mai importantă din indicele prețurilor la consumator va proveni, odată cu creșterea nivelului veniturilor, din „europenizarea” obiceiurilor de consum.
Sursa: www.cursdeguvernare.ro
- Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majorePreședintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții. În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat …
- Controalele ANPC s-au transformat într-un spectacol al opulenței: Piedone cu cizme de 624 de euroCristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 5 și actual președinte al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), a reușit să atragă atenția, dar nu datorită măsurilor luate în cadrul controalelor sale, ci datorită unui detaliu vestimentar care a devenit rapid un simbol al luxului ostentativ: cizmele sale de 624 de euro. În timp ce …
- Șefa UPU de la Spitalul Județean Constanța dată afară pe motiv că „e nevoie de un bărbat” pentru funcție: un abuz flagrant de discriminare!Managera Spitalului Județean Constanța a decis să o demită pe șefa Unității de Primiri Urgențe, dr. Rodica Tudoran, sub pretextul că funcția ar trebui ocupată de un bărbat. Aceasta a justificat schimbarea prin nevoia unui lider care „să poată alerga între heliport și spital”, un discurs profund discriminatoriu. Incidentul a stârnit un val de reacții …
- Cererea americană de ouă din România respinsă din cauza reglementărilor UEAmericanii au solicitat ouă din România pentru a suplini deficitul cauzat de epidemia de gripă aviară, însă legislația sanitar-veterinară europeană și condițiile impuse de SUA fac imposibilă îndeplinirea cerințelor, lăsând țările europene într-o poziție vulnerabilă pe piața internațională. Statele Unite au adresat o cerere pentru importul de ouă din România, dar livrările nu pot fi …
- Economia României în pericol: Inflația și concedierile amenință industriile auto și conexeIndustria auto românească se confruntă cu riscuri majore din cauza taxelor impuse de Statele Unite, iar un val de concedieri este iminent. Pe lângă aceste probleme, inflația continuă să erodeze puterea de cumpărare a românilor, iar prognozele economice sugerează o înrăutățire a situației pe termen scurt. România se află într-un moment extrem de delicat din …