Economie

Managerii români estimează un val de scumpiri în următoarele trei luni

Managerii români estimează, pentru următoarele trei luni, o creştere accentuată a preţurilor în comerţul cu amănuntul, dar şi o creştere moderată a activităţii în industria prelucrătoare şi servicii, potrivit datelor publicate astăzi de Institutul Naţional de Statistică (INS), informează Agerpres.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna aprilie 2023, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +11%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +2% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +21%).

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2023, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +21%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +39%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +3%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +9%), arată sursa citată.

De asemenea, angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +13%).

Managerii societăţilor comerciale estimează creşterea accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +46%).

Potrivit estimărilor din luna aprilie 2023, cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +6%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +2%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere (sold conjunctural +16%).

INS menţionează că soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii oricărui indicator statistic produs de INS. Soldul conjunctural procentual este obţinut ca diferenţă între procentajul managerilor care au ales varianta pozitivă a fenomenului şi procentajul celor care au indicat varianta negativă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button