Știrile 60m.RO

Maia Sandu: Rusia vrea să refacă Uniunea Sovietică

Maia Sandu a declarat că Rusia încearcă să refacă Uniunea Sovietică și să impună regimul de la Kremlin și în Republica Moldova. Președinta susține că Moscova face toate demersurile pentru a întoarce Chișinăul din drumul european.

Maia Sandu a declarat că Rusia vrea să refacă Uniunea Sovietică și să includă Republica Moldova în ea. Liderul de la Chișinău a afirmat că țara sa nu vrea să urmeze acest drum ci, din contră, vrea să își continue parcursul european. Președinta Republicii Moldova a explicat că regimul de la Kremlin a însemnat pentru țara sa sărăcie, corupție și emigrare în masă.

„Rusia ar vrea să refacă Uniunea Sovietică. Vor să readucă vremurile de înapoi. Noi nu vrem asta. Moldova a făcut parte din zona gri timp de 30 de ani, iar aceasta a însemnat pentru noi sărăcie, corupție, proastă guvernare, emigrare în masă. Vrem să fim parte a lumii democratice. Nu văd planul Rusiei ca fiind realist, dar aceste acțiuni continuă să submineze eforturile noastre”, a declarat Maia Sandu.

Scopul șantajului energetic și al protestelor din Republica Moldova

Președinta a mai adăugat că Rusia se folosește de toate metodele pentru a opri Republica Moldova din drumul către Uniunea Europeană. Au existat din ce în ce mai multe zvonuri că protestele stradale din Moldova au fost organizate de Rusia sau persoane influenți de la Moscova. De asemenea, Maia Sandu susține că Moscova a încercat să îi controleze țara folosind energia ca instrument de șantaj. Liderul de la Chișinău consideră că planul Rusiei de a reface Uniunea Sovietică nu este realist, iar primul lucru care demonstrează acest lucru este tăria Ucrainei în războiul declanșat de Vladimir Putin.

„Rusia a încercat întotdeauna să controleze Moldova prin diferite metode. Când au văzut că nu mai pot folosi energia ca instrument de șantaj, s-au orientat spre alte măsuri, inclusiv proteste de stradă, profitând de dificultățile sociale ale oamenilor. Nu le-a reușit, așa că au schimbat din nou tactica și au încercat să aducă oameni din exterior pentru a provoca destabilizare.”, a declarat liderul de la Chișinău pentru Financial Times.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button