Maia Sandu invită firmele românești să investească în Republica Moldova, dar cu riscuri majore

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a lansat o invitație companiilor românești de a investi în țara vecină, subliniind beneficiile financiare din partea Uniunii Europene, dar fără a menționa incertitudinile economice și politice care ar putea afecta aceste investiții.
În cadrul Forumului Economic „Investiţii – Dezvoltare – Integrare Europeană” de la Chişinău, Maia Sandu a subliniat faptul că Moldova va primi o finanțare de 1,9 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru dezvoltarea infrastructurii și modernizarea economiei. Cu toate acestea, în ciuda acestei promisiuni, președinta a omis să abordeze provocările serioase cu care se confruntă Republica Moldova, inclusiv instabilitatea politică internă și riscurile economice ce ar putea afecta stabilitatea acestui program de finanțare.
Firmele din România sunt invitate să participe la acest proiect, având la dispoziție fonduri europene destinate creșterii economice, însă nu există claritate privind modalitățile de accesare efectivă a acestor resurse sau despre infrastructura deja existentă. Mai mult, în ciuda avantajelor lingvistice și geografice, multe companii românești s-ar putea confrunta cu bariere administrative și un mediu de afaceri mai puțin favorabil decât cel din România.
Astfel, în ciuda unei invitații la investiții și a unor promisiuni de sprijin financiar din partea Uniunii Europene, realitatea din teren sugerează că firmele românești ar trebui să fie foarte prudente înainte de a face pași semnificativi pe piața moldovenească.
Deși Republica Moldova a făcut progrese în reducerea percepției corupției, Transparency International subliniază că mai este mult de lucru. În pofida creșterii resurselor alocate autorităților anticorupție, cooperarea între acestea rămâne insuficientă, iar protagoniștii „furtului miliardului” încă nu au fost trași la răspundere.