Maia Sandu a cedat totul enclavei ruse de la Tiraspol
Semnarea contractului Energocom-MGRES, anunțat ieri de vicepremierul Andrei Spînu, a stârnit un val de critici.
„La începutul lunii ianuarie 2023 regimul separatist fără așa zis export al energiei electrice și fără resurse de la Uzina Metalurgică ar fi intrat în disperare totală și faliment.
Însă, contract de disperare și trădare națională a semnat Energocom la inițiativa ministrului-catastrofa Andrei Spânu, care a împins aceasta decizia pe interiorul guvernării. Moldova constituțională a cedat TOTUL enclavei ruse, care deja era în agonie, obținănd în scimb energia electică de prețul de cost de 20 de euro pentru MW la prețul comercial de 70 euro/Mwt. Doar cu 20 procente mai puțin dect energia electrică contractată din România.
Transnistria este pe cal tricolor rusesc. A primit gaz suficient pentru toata industria, care alături de consumatori casnici va continua să achite pentru resurse energetice sume simbolice și să sugrume economia națională de pe partea dreaptă a Nistrului cu tarife la gaz și curent electric de zeci de ori mai mare. Azi Comisia Situații Excepționale deja a eliberat la primul șuer al Tiraspolului autorizație de mediu pentru Uzina Metalurgică. Înțeleg că s-a decis definitiv unda verde pentru tranzacțiile valutare companiilor transnistrene prin intermediul băncilor noastre. Nu sunt sigur că cunoaștem toata lista cedărilor.
Moldova noastră rămâne cu tariful la gaz de 29 lei pentru m3. O să vedem ca și tariful la energia electrică va scădea doar undeva pnă la 4,5 lei, întrucăt operatorii pretind să-și compenseze devieri financiare negative. Și nici nu să știe dacă peste ceva timp nu se va trezi Gazpromul, să amintească că ei оказывается trebuie să aibă bani de la gaz livrat și să ceară de la Moldova bani pentru o parte din gazul, furnizat Transnistriei. Dă-le naibii așa negocieri cu tot cu „dominatorul”!
P.S.: La final un mesaj de la un patriot informat al Moldovei unitare din regiunea transnistreană, dezamăgit profund de acest deal.
Nu am avut ce să răspund acestui domn!”, a remarcat Slusari, transmite Știri.md.
„Rezumatul zilei de azi. Noi le dăm celor din Transnistria, in decembrie, gaz de 140 milioane USD, pe care ei nu-l plătesc. Iar ei ne dau nouă electricitate de 14 milioane USD pe care noi evident o plătim. Cum zice fratele
mai mare лох он и в Африки лох
”, a menționat economistul Veaceslav Ioniță.
„Chișinăul cedează Transnistriei intreaga cantitate lunară de gaz pe care o primeste Moldova de la Gazprom (5,7 milioane m3 de gaz pe zi), în schimbul energiei mai ieftine
de la Cuciurgan – 73$. Până a ne deconecta pe 1 noiembrie, separatiștii ne vindeau curentul cu 62$. Iată așa o afacere au făcut ai noștri”, scrie jurnalistul Vitalie Călugăreanu.
„Dacă nu era această înțelegere, la 15 ianuarie regimul separatist era în faliment, pentru că nu avea cu ce plăti pensii și salarii fără MMZ și Mgres. Concluziile vă aparțin”, a comentat jurnalistul Alex Cozer.
„Este salutabil că s-a ajuns la un acord cu malul stâng în privința energiei. Dar e necesar de precizat următoarele aspecte: Deci în loc de 46,5% din volumul de gaz, primim doar 35%. Da unde s-a prăpădit diferența?!”, se întreabă Sergiu Tofilat, expert în energetică.
„Este o eroare sa crezi ca Gazprom-ul nu va cere de la Moldova-Gaz (!) plata pentru gazul livrat in Transnistria, or Cumparator nu este Transnistria, dar MoldovaGaz. La momentul cel mai nepotrivit, Arbitrajul de la Moskova (instanța de judecată competenta, conform clauzei contractuale, de a soluționa litigiile de acest gen) va mai admite o acțiune înaintata de gigantul rus către intreprinderea formal cumpărătoare MoldovaGaz. Totul se acumulează”, apreciază Ion Păduraru, ex-consilier prezidențial.