Mai multe țări cer o reuniune a UE pe tema situaţiei din Belarus

Miniştrii de externe din Letonia, Estonia, Finlanda şi Polonia au susţinut marţi convocarea unei reuniuni de urgenţă cu şefii diplomaţiilor statelor UE pentru a analiza criza politică din Belarus, Polonia oferindu-se de asemenea să medieze între puterea şi opoziţia din Belarus în urma alegerilor prezidenţiale câştigate din nou de preşedintele Aleksandr Lukaşenko, dar pe care opoziţia le consideră fraudate, potrivit agenţiilor EFE şi AFP.
Miniştrii de externe leton Edgars Rinkevics, eston Urmas Reinsalu, finlandez Pekka Haavisto şi polonez Jacek Czaputowicz s-au întâlnit în capitala Letoniei, Riga, cu ocazia centenarului tratatului de pace între Letonia şi Rusia sovietică.
Situaţia din Belarus a devenit însă subiectul central al conferinţei lor de presă comune, la care miniştrii leton, eston şi finlandez au susţinut propunerea unei reuniuni europene formulată în ziua precedentă de omologul lor polonez şi despre care au menţionat că a fost transmisă şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell.
„Încă există loc pentru dialog”, a apreciat gazda reuniunii, ministrul Edgars Rinkevics, după ce a fost întrebat despre posibilitatea impunerii unor noi sancţiuni europene împotriva Belarusului, el estimând că astfel de sancţiuni „nu vor face decât să crească dependenţa globală (a Belarusului) faţă de Rusia”.
În acest timp, omologul său eston Urmas Reinsalu a cerut autorităţilor de la Minsk să „înceteze orice violenţă împotriva manifestanţilor paşnici, să elibereze activiştii şi ziariştii arestaţi”. „Nimeni nu a descris aceste aşa-zise alegeri drept libere şi corecte, aşadar nu trebuie să recunoaştem legitimitatea rezultatelor”, a completat el.
Miniştrii de externe din Letonia şi Polonia, state care au frontiere comune cu Belarus, au spus că ţările lor sunt dispuse să primească opozanţi belaruşi, după ce au vorbit despre situaţia candidatei la preşedinţie Svetlana Tihanovskaia, care marţi a părăsit Belarusul pentru a se refugia în Lituania, ea afirmând într-o înregistrare video că „singură” a luat „decizia foarte dificilă” de a pleca.
Tihanovskaia a contestat rezultatul alegerilor prezidenţiale, câştigate cu peste 80% din voturi de Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere în Belarus din 1994. Acest rezultat a declanşat proteste antiguvernamentale care s-au extins în 33 de oraşe ale ţării şi mii de persoane au fost reţinute, după cum au anunţat chiar autorităţile de la Minsk.
Preşedintele Lukaşenko a aprobat modul în care au acţionat forţele de ordine şi a acuzat opoziţia că primeşte sprijin extern din partea unor ţări precum Polonia sau Republica Cehă şi că încearcă să ocupe cu forţa instituţii publice.
„Polonia este pregătită să joace rolul de mediator între opoziţia belarusă şi preşedintele Lukaşenko. Există încă loc pentru dialog”, a declarat la Riga ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz.
„Nu este normal să fugă din propria lor ţară candidaţi ai opoziţiei. Vom fi prudenţi cu sancţiunile, întrucât ele trebuie impuse în aşa fel încât să nu afecteze cetăţenii belaruşi de rând ori cetăţenii altor ţări care trăiesc sau muncesc în Belarus”, a atenţionat la rândul său şeful diplomaţiei finlandeze, Pekka Haavisto.
Sursa: www.agerpres.ro
- Castelul Peleș, lăsat în paragină de actuala administrație, grav afectat de furtunăMinisterul Culturii evaluează impactul fenomenelor meteorologice extreme din Sinaia asupra patrimoniului cultural, după ce mai multe monumente istorice, inclusiv Castelul Peleș și Casa memorială George Enescu, au suferit avarii. Ministerul Culturii a mandatat Institutul Național al Patrimoniului (INP) să înceapă procesul de colectare a datelor din teren pentru a identifica eventualele pagube produse, precum și asupra șantierelor de restaurare …
- Textul moțiunii de cenzură AUR împotriva Guvernului Bolojan. Ce conține documentul care face actualul Executiv să tremurePartidul AUR a sepus moțiunea de cenzură pentru demiterea lui Ilie Bolojan, după ce au fost strânse semnaturile necesare procedurii. Mâine moțiunea va fi citită în plenul Parlamentului. AUR a depus în Parlament moțiunea de cenzură după ce Guvernul condus de Ilie Bolojan și-a asumat răspunderea pe primul pachet de măsuri fiscale pentru reducerea deficitului. …
- Ramona Ioana Bruynseels acuză guvernul de „taxe absurde” și cere demisia acestuia: „Se ating de banii de pempărs ai bebelușilor”Deputata AUR Ramona Ioana Bruynseels critică dur măsurile fiscale recente adoptate de guvern, printre care impozitarea indemnizațiilor pentru creșterea copilului și aplicarea CASS pe pensii. Aceasta acuză guvernanții de lipsă de viziune și cere plecarea cabinetului actual, susținând că „au adus România în pragul colapsului economic și social”. Într-un discurs susținut în plenul Parlamentului, deputata …
- ”Avocatul” lui Georgescu, o nouă născocire a presei neomarxiste! Sistemul de justiție românesc lucrează cu tot felul de infractori pe care încearcă să îi bage în cercul tău de apropiațiCălin Georgescu a respins informațiile potrivit cărora avocatul reclamat într-un scandal sexual ar fi avocatul său așa cum a apărut în presă. Informația este o dezinformare deliberată, iar asocierea complet falsă, a transmis Călin Georgescu. ”Resping informațiile apărute în presă potrivit cărora persoana din imagine ar fi avocatul meu. Această asociere este complet falsă și …
- Mihai Enache (AUR): „Cine se aseamănă, se adună!”. PSD și USR mimează opoziția, dar nu votează împotriva măsurilor lui BolojanDeputatul AUR Mihai Enache acuză partidele PSD și USR de ipocrizie politică, afirmând că deși declară că nu susțin politicile guvernului Bolojan, refuză să le blocheze prin vot. Enache subliniază contradicția între promisiunile făcute și realitatea fiscală care afectează cetățenii. Mihai Enache, deputat AUR, a atras atenția public asupra ipocriziei partidelor din actualul spectru politic, …