SUA și Rusia se reunesc după șapte ani pentru a discuta despre securitate în spațiu

O delegație a SUA se va întâlni cu oficialii ruși pe 27 iulie pentru a discuta despre securitate în spațiu pentru prima dată în șapte ani, pe fondul alarmei de la Washington cu privire la testarea recentă a unei arme anti-satelit de către Moscova, informează dpa.
Întâlnirea este programată să aibă loc la Viena, cu prilejul următoarei runde de discuții SUA-Rusia privind controlul armelor nucleare, a declarat Departamentul de Stat, într-o declarație din 24 iulie. Ultima întâlnire bilaterală între Rusia și Statele Unite cu privire la securitatea spațială a avut loc în 2013.
„Speranța noastră este că această întâlnire ne va permite să explorăm modalități de creștere a securității și stabilității în spațiul exterior, precum și de a avansa cauza dezvoltării normelor de comportament responsabil”, a declarat secretarul adjunct pentru securitate internațională și neproliferare, Christopher Ford, într-o conferință de presă.
Ford a asociat scopul dialogului spațial SUA-Rusia cu încercările de a crea reguli de comportament acceptabile în spațiul cibernetic.
Cu o zi înainte, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat Rusia că a testat o armă anti-satelit în spațiu pe 15 iulie, însă Moscova a negat acuzația, descriind evenimentul drept o inspecție a unui satelit de către altul și a spus că Washingtonul și Londra se angajează în retorica anti-Rusia.
Cu toate acestea, Statele Unite și Marea Britanie au acuzat faptul că un satelit rus a lansat un proiectil pe care Ford l-a descris drept echivalentul spațial al „unui glonț”. De asemenea, potrivit oficialului american, Rusia ar fi efectuat un prim astfel de test în 2017.
Mai mult, Ford a acuzat Rusia și China că au introdus noi arme anti-satelit „pentru a pune în pericol serviciile spațiale ale SUA și aliaților” și a spus că Moscova dezvoltă astfel de arme „într-un ritm foarte rapid”. Rusia, în schimb, a acuzat Statele Unite că își dezvolta propriul program de arme spațiale.
Obiectele din spațiu se mișcă cu viteză rapidă, ceea ce înseamnă că orice coliziune între un proiectil mic și satelit va cauza daune majore, a explicat Ford, punctând faptul că sateliții sunt critici nu numai pentru apărare, ci pentru multe aspecte ale vieții de zi cu zi și distrugerea lor ar putea provoca perturbări majore. În acest context, oficialul american consideră necesar să se dezvolte reguli de conduită acceptate, altfel există riscul ca lucrurile „să iasă din mână”.
Statele Unite au organizat, de asemenea, întâlniri bilaterale privind securitatea spațială cu China, a mai precizat Ford. El a spus că întâlnirile de securitate spațială în viitor ar putea fi trilaterale sau ar putea include chiar și mai multe țări.
Sursa: www.caleaeuropeana.ro
- Cristian Popescu Piedone: De la spălător de vase la șef al Protecției Consumatorilor, cu pauze lungi între claseCristian Popescu Piedone, actualul președinte al ANPC și mare vânător de nereguli prin restaurante și magazine, are un parcurs educațional… atipic. Cu medii școlare ce rivalizează cu prețul unui covrig și o diplomă de Bac obținută pe la 32 de ani, Piedone demonstrează că în România drumul spre funcții publice nu trece neapărat prin școală. …
- România, exemplu negativ în NATO: Infrastructura feroviară deficitară afectează mobilitatea trupelorGeneralul american Ben Hodges, fost comandant al trupelor SUA în Europa, a criticat infrastructura feroviară și rutieră din România, subliniind că aceasta îngreunează mobilitatea forțelor NATO. Într-un interviu acordat publicației Rail Freight, el a povestit cum transportul tehnicii grele peste Carpați s-a putut face doar pe calea ferată, din cauza drumurilor improprii. Hodges a subliniat …
- Elena Lasconi regretă scrisoarea către Trump, conștientizând penibilitatea momentuluiElena Lasconi a admis că nu a primit niciun răspuns la scrisoarea trimisă fostului președinte american Donald Trump și, privind în urmă, consideră că gestul a fost cel puțin neinspirat. Invitată la Știrile PRO TV, candidata USR la alegerile prezidențiale a recunoscut că inițiativa sa nu doar că a fost inutilă, dar și ușor jenantă. …
- George Simion: Oamenii lui Victor Ponta și ai lui Matei Păun au cheltuit circa 7 milioane de dolari pentru lobby pe lângă Donald TrumpPrezent matinal în studioul Radio Guerrila, George Simion aruncă bomba: oamenii lui Ponta și ai lui Matei Păun au cheltuit aproape 7 milioane pe un lobby ineficient pentru a accede în sferele de influență ale lui Donald Trump. „Victor Ponta n-are legătură cu Donald Trump jr. A fost la Belgrad, invitat de Vucic. AUR este …
- Interviu incendiar al lui George Simion pentru Washington Times: Procurorii și polițiștii, folosiți de Guvern pentru a reduce la tăcere opoziția și vocea poporuluiInterviu incendiar al lui George Simion. Liderul AUR a declarat pentru Washington Times că România se confruntă cu o amenințare gravă la adresa democrației. El acuză că opoziția este redusă la tăcere prin abuzuri, iar vocea poporului român este suprimată sistematic. „Noi ne temem că procurorii și polițiștii sunt folosiți de Guvern pentru a reduce …