Aurescu propune amânarea oricăror explorări pentru gaze în Marea Mediterană până la clarificarea situației juridice între Grecia și Turcia

Bogdan Aurescu a propus vineri în reuniunea informală a miniștrilor de externe din statele membre UE un moratoriu explorărilor de hidrocarburi în zonele în dispută din Mediterana de Est până la realizarea delimitărilor maritime între Grecia și Turcia fie prin negocieri, fie prin recurgerea la o instanță internațională, cum este Curtea Internațională de Justiție, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe
În cadrul discuțiilor referitoare la Turcia, Aurescu a exprimat „solidaritatea cu Grecia și Cipru”, potrivit comunicatului citat, și a cerut dialog al UE cu Ankara pe tema tensiunilor din Marea Mediterană.
El a arătat că orice dispută privind delimitările maritime ar trebui soluționată doar pe cale pașnică și în conformitate cu dreptul internațional. Ministrul de Externe a spus că România e deschisă să împărtășească atât cu Grecia, cât și cu Turcia, expertiza dobândită în problematica delimitărilor maritime, în urma procesului câștigat împotriva Ucrainei privind delimitarea maritimă în Marea Neagră.
- De ce eșuează România? Cetățeni prea blânzi, instituții prea slabe, corupție prea mareRomânia eșuează nu din lipsă de resurse, ci din cauza acelorași mecanisme descrise în celebra carte „De ce eșuează națiunile” de Daron Acemoglu și James A. Robinson: instituții extractive, elite care blochează dezvoltarea și o populație prea pasivă. În România, sistemul nu este construit pentru a sluji cetățeanul, ci pentru a-i stoarce munca și speranța …
- ROMÂNIA în topul rușinii: aproape un an ca să scoatem o autorizație de construireÎn România, statul nu doar că nu ajută, dar îți și blochează inițiativa. Dacă vrei să construiești o casă, o hală, un spital sau o școală, trebuie să te înarmezi cu nervi de oțel și să îți faci provizii de timp: aproape un an durează, în medie, obținerea unei autorizații de construire. Suntem, practic, în …
- România pe locul 25 din 27 al corupției. Ne bat Bulgaria și UngariaRomânia se zbate într-un sistem infectat de corupție, iar clasamentul european confirmă rușinea: locul 25 din 27 în Uniunea Europeană, depășită la acest capitol negru doar de Bulgaria și Ungaria. În loc să urce spre standardele vestice, România se afundă în mlaștina propriilor metehne. Iar clasa politică, indiferent de culoare, pare mai interesată să fure …
- Aproape 1,36 milioane copii români trăiesc în sărăcie severăRomânia anului 2025 este o țară europeană doar pe hârtie. În realitate, aproape 1,36 milioane de copii români trăiesc în sărăcie severă. Asta înseamnă că nu au acces constant la hrană adecvată, haine, încălzire iarna, rechizite sau chiar o masă caldă pe zi. Pentru acești copii, viitorul nu începe cu o șansă, ci cu o …
- Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă – infractorii bugetului național. “Pușculița magică” se va transforma în dosar penalCeea ce au făcut guvernele conduse de Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu cu fondul de rezervă bugetară al Guvernului nu este politică. Este crimă organizată de la vârful statului. Sub paravanul urgenței și al “nevoilor comunităților locale”, zeci de miliarde de lei au fost direcționați discreționar, ilegal, pentru a cumpăra influență, voturi și tăcere. Această …