Știrile 60m.RO

MAFIA: Sebastian Burduja crește acțiunile de la bursă ale companiei americane NuScale cu 27% într-o singură zi

Doicești, localitatea în care va fi amplasat viitorul reactor modular mic (SMR), a devenit astăzi punct de interes esențial pentru viitorul energetic al României, și nu numai.

DACĂ NU NOI, ATUNCI CINE?

În localitatea dâmbovițeană a avut loc astăzi evenimentul „Energie pentru generația următoare”, organizat de Ministerul Energiei în parteneriat cu Societatea Naţională Nuclearelectrica (SNN) şi compania RoPower Nuclear.

Deși a fost prezentată de ministrul Sebastian Burduja ca fiind una dintre cele mai mari oportunități de a schimba noi viitorul lumii, în realitate, proiectul este încă în faza de studii de prefezabilitate și nu se cunosc până acum costurile totale la care ar putea ajunge.

„E momentul să scriem noi viitorul lumii. Dacă nu noi, atunci cine? Promisiunea pe care o facem nu este doar pentru români, ci pentru întreaga omenire”, a declarat Burduja la Doicești.

Cei prezenți la conferința de la Doicești – ministrul Energiei, ambasadoarea SUA la București, Kathleen Kavalec și reprezentanți ai Nuclearelectrica și RoPower – nu au spus nimic nou referitor la acest proiect asupra căruia planează foarte multe semne de întrebare.

Kathleen Kavalec a afirmat că România este pregătită să devină un centru regional de energie curată, proiectul de la Doiceşti fiind încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA şi România.

Kavalec a anunțat că Banca EXIM a SUA și Corporația Financiară pentru Dezvoltare Internațională a SUA vor finanța proiectul SMR din județul Dâmbovița cu 3 miliarde de dolari, respectiv 1 miliard de dolari. Ministrul energiei, Sebastian Burduja, a spus că lucrările sunt programate să dureze până în 2030.

De asemenea, ministrul Energiei a ținut să arate în discursul său că ziua de astăzi este istorică, deși în fapt nu a marcat nimic în privința derulării proiectului.

„Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Și-am spus-o și noi de fiecare dată în trilema energiei, vrem energie sigură, vrem energie la un preț corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranța, asta înseamnă că trebuie să avem și producție stabilă, în bandă. Nu putem renunța la cărbune, nu putem renunța și la gaz, nu putem renunța și la energie nucleară și să avem pretenția ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul. Or, energia nucleară și, în mod special, aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice.”, a afirmat Burduja.

Directorul General Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță a declarat că SMR-urile pot stimula dezvoltarea unor hub-uri industriale și vor contribui la decarbonizarea industriilor grele, cum ar fi oțelul, cimentul, aducând astfel comunitățile gazdă la un nou nivel economic complex.

„România va beneficia foarte mult de pe urma asumării poziției de lider în acest domeniu, prin: dezvoltarea lanțului de furnizori pentru producția, asamblarea și întreținerea componentelor SMR, formarea viitorilor operatori și specialiști, oferirea de consultanță pentru țările din regiune interesate în dezvoltarea unor proiecte similare și servicii de operare a viitoarelor centrale SMR din regiune”, a subliniat directorul general Nuclearelectrica.

Cosmin Ghiță a a arătat și că proiectul se află în fază incipientă, dar se fac progrese.

„În calitate de acţionar al RoPower, compania de proiect, prima noastră prioritate este dezvoltarea unui proiect sigur şi robust, cu beneficii pe termen lung. Proiectul se află în faza incipientă, dar facem progrese, conform etapelor stabilite. În prezent, proiectul este în curs de elaborare. Am făcut studiul de prefezabilitate, urmează să facem studiul de fezabilitate şi să pregătim amplasamentul. Aceştia sunt paşi naturali în dezvoltarea unui proiect. Acelaşi lucru s-a făcut şi la Cernavodă acum mulţi, mulţi ani. La finele acestui studiu, la finele acestei etape, vom reveni către acţionarii noştri cu datele suplimentare pe care le avem în vedere pentru a lua decizia finală de investiţii”, a spus Cosmin Ghiţă.

El a subliniat că, dată fiind concurenţa internaţională semnificativă şi recenta concentrare a Uniunii Europene asupra dezvoltării SMR ca soluţie de decarbonizare, implementarea în timp util a tehnologiei SMR va contribui la securitatea energetică şi la obiectivele de decarbonizare ale României şi va aduce mai multe beneficii socio-economice, precum crearea a aproximativ 4.000 de locuri de muncă în perioada de dezvoltare, investiţii la bugetul de stat şi chiar participarea ţării la proiecte din regiune, care va fi binevenită, deoarece expertiza pe care noi o vom dobândi va fi mult mai accesibilă şi mai la îndemâna statelor din jur, care vor dori să implementeze această tehnologiei.

CEO-ul companiei de proiect, RoPower Nuclear, a subliniat relevanța generațională a proiectului SMR de la Doicești.

„Angajarea într-un proiect nuclear este o responsabilitate profundă. Aceasta implică un angajament pe durata a 60-100 de ani – un angajament către educație, crearea de oportunități, revitalizarea comunității și realizarea independenței energetice pentru România”, a declarat Melania Amuza, CEO RoPower Nuclear.

„Ca partener al acestui proiect strategic, continuăm misiunea Grupului E-INFRA de a susține investițiile în tehnologii noi și în proiecte complexe de infrastructură critică, proiecte de referință pentru România și pentru regiune.”, a declarat Gianina Pelea, Deputy CEO E-INFRA.

Vizita pe amplasamentul viitoarei centrale SMR de la Doicești a avut loc în perioada de tranziție a proiectului dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Proiectul este așteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcție și peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe. Investiția poate acționa ca un magnet pentru numeroase investiții și lucrări în zonă, atât în infrastructură cât și în sectorul industria.

Durata de viață a noii centrale SMR de la Doicești este de peste 60 de ani, de la punerea în funcțiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul unul generațional care va produce energie curată, sigură și fără emisii de carbon în atmosferă și un punct cheie în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050.

 EȘEC ÎN SUA

După anunțul ministrului Energiei, acțiunile NuScale Power au crescut. Vineri, 15 martie, compania americană NuScale a raportat o pierdere netă de 180,1 milioane dolari în 2023 față de un venit de doar 11,8 milioane dolari, potrivit datelor citate de Hotnews.

În legătură cu acest boom al acțiunilor NuScale, jurnalistul Bogdan Tiberiu Iacob lansează, pe site-ul Inpolitics, o întrebare: după Roșia Montană, afacerea bazată nu pe minerit, ci pe creșteri la bursă induse de declarații politice, urmează același scenariu cu afacerea NuScale Power?

„Se va repeta, deci, povestea Roșia Montană, care a adus câștiguri imense la bursă patronilor firmei Gabriel Resources fără ca vreun gram de aur să fi fost extras vreodată?”

Prima centrală formată din reactoare modulare de mici dimensiuni ar fi trebuit construită în Statele Unite, însă proiectul a eșuat toamna trecută, din cauza costurilor foarte mari.

După eșecul uriaș din toamna anului trecut, când proiectul din Idaho (SUA) a fost anulat pe motiv că s-a dovedit prea costisitor, mult peste așteptări. După ce a picat proiectul din SUA, România a devenit următoarea țară pe lista NuScale pentru construirea acestor SMR-uri.

La Doicești avantajul ar fi că există infrastructura energetică necesară: stații de transformare și rețea care să preia electricitatea produsă.

Din acest motiv costurile cu realizarea proiectului ar putea fi cu 20-30% mai mici decât în SUA, unde proiectul ar fi costat 9 miliarde de dolari.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button