Mafia de partid și de stat în acțiune! Ciolacu pune monopol pe toate companiile de stat
Premierul numește președintele și vicepreședinții interimari AMEPIP, până la data numirii conducerii instituției, selectată în urma procesului de selecție, potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, inclus astăzi în şedinţa de Guvern. Mandatul acestor interimari nu poate fi mai mare de 6 luni.
Măsura propusă este justificată de necesitatea asigurării conducerii AMEPIP, având în vedere faptul că prin Deciziile Prim-Ministrului nr. 244/2024, 245/2024 și 246/2024, domnul Mihai – Călin Precup, domnul Ciprian Cătălin Hojda și domnul Victor Moraru au fost eliberați, la cerere, din funcția de președinte, respectiv, vicepreședinți ai AMEPIP.
Din analiza dispozițiilor actuale, în vigoare, ale Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare, a rezultat faptul că situația creată prin eliberarea, la cerere, atât a președintelui, cât și a vicepreședinților AMEPIP, nu a fost reglementată de legiuitor la momentul elaborării Legii nr. 187/2023, act normativ prin care a fost înființată Agenția. Prevederile de la art. 42 alin. 32 , au în vedere ipoteza vacantării funcției de președinte al AMEPIP, iar nu situația vacantării tuturor celor trei funcții de conducere ale Agenției.
Potrivit Notei de Fundamentare, derularea procesului de selecție a conducerii AMEPIP, realizat de către Secretariatul General al Guvernului, se întinde pe o durată de timp semnificativă, de câteva luni, perioadă în care instituția nu poate funcționa fără a se asigura numirea unui conducător în condițiile legii. Astfel, prin prezentul proiect de act normativ, se creează cadrul legal care reglementează ipoteza juridică mai sus menționată. Se propune ca, în cazul în care funcțiile de președinte și de vicepreședinți ai AMEPIP sunt vacante, Secretariatul General al Guvernului să demareze, cu celeritate, procesul de selecție a candidaților pentru funcțiile de președinte și vicepreședinte ai AMEPIP, astfel cum este acesta reglementat prin dispozițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 111/2016, cu modificările și completările ulterioare. Până la data numirii conducerii instituției, selectată în urma procesului de selecție, prim-ministrul numește prin decizie, președintele și vicepreședinții, interimari, cu precizarea că mandatul acestora nu poate fi mai mare de 6 luni.
De asemenea, măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ au ca scop alinierea legislației privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice la cerințele prevăzute în CID, respectiv eliminarea tuturor excepțiilor de la aplicarea de către întreprinderile publice a legislației privind guvernanța corporativă.
În acest sens, se propune eliminarea de la art. 1 alin. (6) a literei a), care reglementa
exceptarea RA-APPS de la aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 109/2011. Totodată, prin prezentul proiect de act normativ se propune ca cerința privitoare la verificarea suplimentară de securitate prevăzută pentru procedura de selecție a membrilor consiliilor de administrație din domeniul industriei de apărare și securitate națională să se aplice și în ceea ce privește selecția membrilor consiliului de administrație al întreprinderilor publice care au ca obiect de activitate administrarea bazei materiale de reprezentare și protocol, prin raportare la specificul atribuțiilor RA-APPS, care implică și cerințe din domeniul siguranței și securității naționale.
Referitor la mandatul membrilor consiliului de administrație al RA-APPS, componenţa acestuia este următoarea:
– preşedinte – directorul general;
– 2 reprezentanţi din partea Secretariatului General al Guvernului;
– un reprezentant din partea Cancelariei Primului-Ministru;
– un reprezentant din partea Ministerului Finanţelor.
Mandatul membrilor consiliului de administrație al RA-APPS este de 4 ani, potrivit
legislației aplicabile.
Curtea Constituțională a consacrat prin Deciziile nr.713/2014, 534/2017, precum și
nr.641/2020, principiul neretroactivității legii cu referire la durata mandatelor în curs.
Astfel, Curtea Constituțională a statuat că „13. Cu referire expresă la aplicarea principiului neretroactivităţii în privinţa mandatelor legale, prin Decizia nr. 375 din 6 iulie 2005, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 591 din 8 iulie 2005, Curtea a statuat că legiuitorul este liber să redimensioneze, printr-o lege nouă, durata mandatelor funcţiilor de conducere în alt fel decât legea în vigoare, dar numai pentru viitor, nu şi pentru mandatele în curs, altfel ar însemna să nesocotească regula neretroactivităţii legii, care este normă de nivel constituţional, prevăzută în art. 15 alin. (2) din Legea fundamentală. În speţă, era vorba despre reducerea duratei mandatului în exercitarea unor funcţii de conducere de către magistraţi.” (Decizia nr.713/2014).
Având în vedere cele menționate mai sus, dispoziţiile prezentei ordonanțe de urgență a Guvernului nu se aplică mandatelor în curs la data intrării în vigoare a acesteia.