Știrile 60m.RO

MAE Ucraina, despre reticenţa președintelui Franței de a-l acuza pe Putin de genocid: Este „dezamăgitoare”

Poziţia preşedintelui în exerciţiu al Franţei, Emmanuel Macron, care nu a dorit să urmeze exemplul omologului său american Joe Biden şi să-l acuze pe Vladimir Putin de „genocid” în Ucraina, este „dezamăgitoare”, a denunţat miercuri purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, relatează AFP.

„Reticenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron de a recunoaşte genocidul ucrainenilor este dezamăgitoare”, a declarat Nikolenko pentru agenţia de presă Interfax-Ukraine. Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean îi reproşează totodată şefului statului francez faptul că a declarat că ucrainenii şi ruşii sunt două popoare „surori”.

Acest „mit a început să se fărâme în 2014”, când Moscova a anexat Crimeea, şi nu mai există „niciun motiv moral sau real să se vorbească despre legături frăţeşti” între ruşi şi ucraineni, explică el. Preşedintele american Joe Biden l-a acuzat marţi – pentru prima oară – pe omologul său rus Vladimir Putin de faptul că se dedă unui „genocid” în Ucraina. Cuvântul „genocid” a fost folosit până acum doar de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Este tot mai clar că Putin încercă pur şi simplu să şteargă chiar şi ideea de a putea fi ucrainean”, a precizat şeful statului american.

Zelenski a salutat declaraţia lui Biden, apreciind că aşa arată „vorbele adevărate ale unui lider adevărat”. „Este esenţial să spui lucrurilor pe nume pentru a te opune răului”, a conchis preşedintele ucrainean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button