Politică

MAE e varză: Ungaria și-a eliberat jumătate din cetățeni din Gaza, România- niciunul

Ungaria a reușit să evacueze 8 din cei 15 cetățeni pe care îi avea captivi în Gaza, a anunțat ministrul maghiar de Externe, care relevă un detaliu interesant: Israel decide cine pleacă de acolo. Niciunul din cei 260 de români din Gaza nu a putut pleca.

Opt din cei 15 cetăţeni ungari aflaţi în Fâşia Gaza au putut părăsi regiunea, iar cu ceilalţi şapte se menţine un contact permanent în vederea evacuării lor cât mai grabnice – a anunţat la Astana ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului exterior, Péter Szijjártó, preluat de Hirado.

Ministrul maghiar de Externe face și o dezvăluire interesantă cu privire la această situație, a celor 7.000 de străini captivi în mijlocul războiului din Fâșia Gaza.

Potrivit declarației oficiale a demnitarului, Israelul este cel care decide cine pleacă și cine rămâne în Gaza.

În acest context, trebuie amintit că peste 400 de străini au fost lăsați să plece până acum din Gaza, iar alți 600 urmează să îi urmeze în perioada imediat următoare. Niciunul din cei 260 de români captivi acolo nu se află însă pe această listă.

Conflictul armat din Israel a pus în pericol şi mulţi maghiari, peste 550 de persoane au fost evacuate din ţara din Orientul Mijlociu, totuşi, 15 persoane care au şi cetăţenia ungară au rămas blocate în Gaza, la fel ca alţi cetăţeni străini, în număr de aproximativ 7.000, a explicat Peter Szijjarto.

Israel a permis cetățenilor maghiari să plece din Gaza

El a precizat că săptămâna trecută i-a cerut omologului său egiptean să permită evacuarea ungurilor în Egipt, acesta din urmă afirmând că va ajuta evacuarea dacă autorităţile din Gaza vor permite plecarea persoanelor în cauză.

Szijjarto a mai spus că guvernul maghiar a fost notificat miercuri cu privire la începerea punerii în siguranţă a persoanelor cu dublă cetăţenie şi, întrucât autorităţile israeliene sunt cele care aprobă lista celor evacuaţi, l-a sunat imediat pe ministrul israelian de externe Eli Cohen, arată Hirado.

I-am cerut ajutorul pentru a le permite celor cincisprezece cetăţeni ungari să părăsească Fâşia Gaza cât mai curând posibil”, a continuat Peter Szijjarto, care a adăugat că aceştia au primit deja autorizaţiile de plecare.

Péter Szijjártó a subliniat că aceste 15 persoane înseamnă practic trei familii, la care se adaugă cinci rude palestiniene, deci se poate vorbi de 20 de persoane, care au fost informate rapid despre posibilitatea plecării.

Ungurii eliberați au fost preluați de trei microbuze ale Ambasadei Ungariei în Egipt

Două dintre cele trei familii şi-au asumat riscurile privind securitatea lor, dat fiind că au trebuit să parcurgă o distanţă relativ lungă în interiorul Fâşiei Gaza pentru a ajunge la punctul de trecere. Una dintre familii nu şi-a asumat acest lucru”, a informat ministrul.

Cele două familii, în total opt cetăţeni ungari şi două membri de familie palestinieni, au reuşit să iasă prin punctul de trecere Rafah în urmă cu câteva ore şi se află acum cu toţii pe teritoriul Egiptului”, a precizat el.

Szijjarto a declarat că persoanele evacuate au fost aşteptate în zona egipteană a frontierei de patru membri ai personalului Ambasadei Ungariei la Cairo, cu trei microbuze, şi se află deja în drum spre capitala egipteană, în deplină siguranţă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button