Internațional

Macron, anchetat pentru spălare de bani în campania electorală și fraude

Două anchete judiciare au fost deschise în octombrie de Parchetul naţional financiar, a anunţat joi, PNF, prin comunicat şi în urma revelaţiilor apărute în presă. Ambele se referă la „condiţiile de intervenţie ale cabinetelor de consultanţă în campaniile electorale din 2017 şi 2022” ale lui Emmanuel Macron, transmite RFI.

Prima anchetă se referă la «non-conformitatea conturilor de campanie» şi «micşorarea elementelor contabile într-un cont de campanie». A doua anchetă are drept cap de acuzare «favoritismul».

Aceste două anchete, date în grija unor judecători de instrucţie, se adaugă anchetei preliminare deschise în martie sub acuzaţia de «spălare agravată de fraudă fiscală» şi care vizează cabinetul de consultanţă McKinsey.

Prima anchetă, cea de acum aproape 8 luni, a fost declanşată în urma publicării unui raport senatorial din care reieşea că McKinsey nu plătise impozite timp de un deceniu cu toate că realiza în Franţa cifre de afaceri anuale de mai multe sute de milioane de euro. În plus, senatorii constataseră că diferitele cabinete de consultanţă prezente în Hexagon îşi dublaseră contractele cu statul francez în perioada 2018-2021 pentru a atinge anul trecut cifra record de un miliard de euro.

Agenţia France Presse reaminteşte de asemenea că în timpul ultimei campanii prezidenţiale, opoziţia ceruse o anchetă cu privire la un posibil favoritism a majorităţii prezidenţiale în favoarea cabinetului McKinsey.

O anchetă publicată anul trecut de ziarul de seară Le Monde demonstrase cât de puternice şi influente au fost aceste cabinete de consultanţă în numeroase decizii luate de preşedintele Emmanuel Macron şi anturajul său. Începând cu creearea partidului prezidenţial En Marche şi până la strategia vaccinală din timpul epidemiei de Covid, peste tot aceste cabinete au fost prezente masiv.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button