Macedonia de Nord organizează primele alegeri de la schimbarea numelui țării

După o întârziere de trei luni din cauza coronavirusului, Macedonia de Nord se îndreaptă spre alegeri cruciale miercuri. Alegătorii trebuie să decidă între poziția internațională a guvernului sau narațiunea „identității pierdute” a opoziției.

Votați sau stați acasă? Pe lângă rata alarmantă a noilor infecții cu coronavirusMacedonia de Nord se confruntă cu majoritatea alegătorilor care au o dilemă în fața alegerilor generale de miercuri.

Într-o țară mult schimbată, nu doar în privința numelui, de când social-democrații lui Zoran Zaev au preluat puterea în mai 2017, oamenii din Macedonia de Nord trebuie să aleagă între continuarea pe aceeași cale care le-a adus aderarea la NATO și perspectiva aderării la UE sau urmărirea naționalismului și a „identității pierdute” naționaliste a principalului partid de opoziție, conservator național VMRO-DPMNE.

În octombrie, după ce Uniunea Europeană nu a reușit să deschidă negocierile pentru ca țara să devină stat membru, în ciuda schimbării numelui Macedoniei de Nord pentru a calma guvernul Greciei, Zaev a cerut alegeri anticipate, inițial programate pentru 12 aprilie. În cele din urmă, compromisul a adus o mulțumire politică guvernului; Macedonia de Nord devenind al 30-lea membru al NATO. Mai mult, UE și-a schimbat poziția la sfârșitul lunii martie și a fost de acord să permită începerea discuțiilor pentru aderare.

Deși Comisia Europeană a descris Macedonia de Nord ca fiind într-o condiție de „stat capturat” din cauza unei decade de conducere a partidului naționalist VMRO-DPMNE, social-democrații au reușit să impună reforme, în ciuda problemelor persistente cu statul de drept și corupția endemică, notează dw.com.

%d blogeri au apreciat: