Știrile 60m.RO

Lupta pentru CCR se intensifică: Emil Boc, în cursă, UDMR pregătește mai mulți candidați

Mandatele a trei judecători ai Curții Constituționale se apropie de final, iar în loc de transparență și competență, scena politică e dominată de jocuri de culise, ambiții personale și lupte pentru influență. Emil Boc, Mihai Busuioc, Robert Cazanciuc și alții intră într-o bătălie în care interesul public pare să fie ultima preocupare. UDMR, la rândul său, își face calculele pentru a-și planta omul la CCR.

Curtea Constituțională a României, una dintre cele mai importante instituții ale statului, a devenit miza unei noi bătălii politice, în care partidele nu se mai sfiesc să-și scoată la înaintare „oamenii buni la toate” – nu neapărat cei competenți, ci cei care pot fi utili în jocul de putere.

În iunie, expiră mandatele a trei judecători: Marian Enache, Livia Stanciu și Attila Varga. În loc să asistăm la o selecție onestă, bazată pe merit și profesionalism, partidele se întrec deja în aranjamente și strategii pentru a-și asigura controlul asupra CCR.

Printre cei vehiculați pentru un loc la Curte se numără Emil Boc, primarul Clujului, care pare să viseze la o revenire în prim-planul național. Alături de el se mai regăsesc Mihai Busuioc, șeful Curții de Conturi, cunoscut pentru apropierea de actuala putere, Csaba Asztalos de la CNCD și senatorul PSD Robert Cazanciuc – un veteran al combinațiilor politice, fost ministru al Justiției și cu funcții temporare în fruntea Senatului.

Nici UDMR nu stă deoparte. Liderul formațiunii, Kelemen Hunor, a anunțat cu seninătate că sunt „trei-patru” persoane care își doresc postul și care vor participa la o competiție internă. Desigur, numele sunt ținute la secret, pentru că nici măcar în interiorul partidului nu s-a discutat serios. Dar, cum spune Hunor, „vom veni cu un om competent” – o promisiune vagă, într-un peisaj politic unde „competența” e deseori definită prin loialitate, nu prin merit.

„Nu sunt oameni activi politic, dar au fost din partid”, recunoaște el, vorbind despre profesori universitari și figuri din umbră care așteaptă momentul potrivit să iasă la lumină.

Această vânătoare de funcții înalte, desfășurată sub masca procedurilor democratice, nu face decât să submineze încrederea publicului în instituțiile statului. Curtea Constituțională riscă să devină, din garant al respectării legii fundamentale, un nou teren de joacă pentru interesele de partid.

În loc să vedem dezbateri publice și criterii clare de selecție, avem parte de aceleași manevre de culise, în care totul se negociază, se tranzacționează și se servește pe tavă celor din cercul puterii. Iar cetățenii? Ei sunt doar spectatori la o piesă de teatru prost jucată, în care lupta pentru influență bate, din nou, interesul public.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button