Internațional

Lukaşenko acuză Polonia că vrea să invadeze Belarus. Ameninţă cu amplasarea de rachete intercontinentale ruseşti

Preşedintele bielorus Alexander Lukaşenko a declarat vineri că Rusia, care a decis deja să amplaseze arme nucleare tactice în Bielorusia, ar putea, dacă este necesar, să amplaseze acolo şi rachete nucleare intercontinentale.

Într-un discurs anual adresat legislatorilor şi oficialilor guvernamentali, Lukaşenko a afirmat că planurile Moscovei de a amplasa arme nucleare pe teritoriul aliatului său apropiat ar ajuta la protejarea Bielorusiei, despre care a spus că este ameninţată de Occident.

„Nu încerc să intimidez sau să şantajez pe nimeni. Vreau să protejez statul bielorus şi să asigur pacea pentru poporul bielorus”, a precizat Lukaşenko, citat de Reuters.

Deşi preşedintele rus Vladimir Putin a declarat sâmbătă că rachetele tactice vor rămâne sub controlul Moscovei, Lukaşenko a sugerat că le-ar putea folosi cu acordul Rusiei dacă Bielorusia ar fi ameninţată cu distrugerea.

El a evocat, de asemenea, perspectiva desfăşurării de arme nucleare strategice – rachete balistice intercontinentale care pot distruge oraşe întregi de la mii de kilometri distanţă – pe teritoriul Bielorusiei.

Lukaşenko a declarat că Bielorusia are suficiente arme convenţionale pentru a contracara ameninţările, „dar dacă vom vedea că în spatele (ameninţărilor) se află distrugerea ţării noastre, vom folosi tot ce avem”.

„Dacă va fi necesar, Putin şi cu mine vom decide şi vom aduce arme strategice – dacă va fi nevoie”, a continuat el.

Totuşi, Lukaşenko nu a oferit nicio dovadă a unei astfel de ameninţări din partea Occidentului şi nici a unei alte acuzaţii potrivit căreia ar exista planuri de invadare a Bielorusiei din Polonia vecină, membră a alianţei occidentale NATO.

„Credeţi-mă pe cuvânt, nu v-am înşelat niciodată. Se pregătesc să invadeze Bielorusia, să ne distrugă ţara”, a declarat el în faţa audienţei.

Decizia Rusiei de a amplasa rachete nucleare tactice în Bielorusia, pe fondul tensiunilor crescânde cu Occidentul din cauza invaziei sale în Ucraina, reprezintă prima desfăşurare de arme nucleare în afara graniţelor sale de la prăbuşirea Uniunii Sovietice în 1991.

Consiliul de Securitate al ONU s-a reunit vineri, la cererea Statelor Unite şi a Albaniei, pentru a discuta planurile lui Putin. Adjunctul ambasadorului american la ONU, Robert Wood, l-a acuzat pe Putin de „escaladarea comportamentului periculos şi destabilizator al Rusiei” prin ameninţarea sa de a desfăşura arme nucleare în Bielorusia.

Ambasadorul Rusiei la ONU, Vassili Nebenzia, a declarat în faţa consiliului că Putin „a fost clar în legătură cu faptul că nu transferăm arme nucleare, ci vorbim despre transferul către Bielorusia al unor complexe de rachete tactice operaţionale”.

China, partenerul strategic al Moscovei, nu a abordat în mod specific planurile lui Putin. Ambasadorul adjunct al Chinei la ONU, Geng Shuang, a declarat în faţa consiliului că Beijingul susţine „neimplementarea de arme nucleare în străinătate de către toate statele cu arme nucleare şi retragerea armelor nucleare desfăşurate în alte state”.

Bielorusia a declarat în această săptămână că armele ar oferi protecţie împotriva a ceea ce a numit o campanie de presiune din partea Statelor Unite şi a aliaţilor săi care vizează răsturnarea lui Lukaşenko, care se află la putere de aproape trei decenii.

Marţi, preşedintele american Joe Biden şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la desfăşurarea de arme promisă.

În discursul de vineri, Lukaşenko a cerut, de asemenea, o încetare imediată şi necondiţionată a focului în războiul din Ucraina, avertizând că Rusia va fi nevoită să folosească „cea mai teribilă armă” dacă se va simţi ameninţată.

„Este imposibil să învingi o putere nucleară. Dacă liderii ruşi înţeleg că situaţia ameninţă să provoace dezintegrarea Rusiei, vor folosi cea mai teribilă armă. Acest lucru nu poate fi permis”, a declarat el.

Kremlinul a recunoscut propunerea de încetare a focului a lui Lukaşenko şi a declarat că Putin şi Lukaşenko vor avea ocazia să o discute săptămâna viitoare, dar că situaţia din Ucraina nu s-a schimbat.

Ucraina a respins anterior oferta Minskului de a intermedia pacea, în condiţiile în care Rusia a folosit Bielorusia ca platformă de lansare pentru invazia sa din februarie anul trecut. În plus, Kievul afirmă că Rusia continuă să folosească spaţiul aerian bielorus pentru atacuri cu drone şi rachete împotriva Ucrainei.

Bielorusia a declarat că nu va intra în război, dar organizează în mod regulat exerciţii militare comune cu forţele ruseşti.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button