Știrile 60m.RO

Lucian Pușcașu (AUR): Datoria publică a României a depășit, în premieră, 50% din PIB

Datoria publică a României a depășit, în premieră, pragul de 50% din PIB, în ianuarie și februarie, în contextul în care România a primit și un împrumut major din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) care a afectat acest indicator. Deputatul AUR Lucian Pușcașu susține, în acest sens, că România ar trebui să aplice urgent măsuri de corectare a îndatorării. Mai mult, deputatul îi adresează ministrului Finanțelor Publice Adrian Câciu 2 întrebări cu privire la situația îngrijorătoare în care a ajuns România.

Domnule ministru Câciu, cum au fost cheltuiți banii împrumutați și în câți ani vor fi restituite aceste împrumuturi?”, a întrebat deputatul AUR Lucian Pușcașu.

Legea responsabilității fiscal-bugetare prevede că Guvernul va trebui să prezinte public un program pentru reducerea poverii și trebuie să înghețe cheltuielile cu salariile din sectorul public.

Guvernul ar putea să nu aplice totuși astfel de măsuri nepopulare dacă invocă manifestarea unor „circumstanțe extraordinare” și dacă neaplicarea „nu periclitează sustenabilitatea datoriei publice pe termen mediu și lung”, prevede legea. De asemenea, autoritățile își dau de mulți ani derogări frecvente de la legea responsabilității fiscal-bugetare, inclusiv pentru proiecte de buget sau rectificări, astfel că nu ar fi exclus să procedeze similar și acum.

Datoria României a crescut accelerat ca sumă, în ultimii ani, în contextul unor deficite din ce mai în ce mai mari, pe fondul majorării continue de salarii și pensii. Aceste creșteri nu au putut fi susținute din creșteri ale veniturilor, așa că au fost necesare împrumuturi pentru a le plăti. Consiliul Fiscal atrăgea atenția la începutul anului trecut că ponderea cheltuielilor cu salariile, pensiile și asistența socială a ajuns la 94,3% din veniturile bugetului de stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button