Știrile 60m.RO

Lovitură de teatru: Rubla rusească s-a apreciat, în pofida sancţiunilor anunţate de UE

Rubla rusească a recuperat marţi pierderile iniţiale, apreciindu-se până la un curs de 61 de ruble pentru un dolar, în condiţiile în care restricţiile asupra mişcărilor de capital au contracarat îngrijorările cu privire la noile sancţiuni europene impuse Rusiei, transmite Reuters, conform AGERPRES.

Liderii statelor UE au convenit luni seara, în principiu, o diminuare cu 90% a importurilor de petrol din Rusia până la finele anului precum şi alte sancţiuni, inclusiv eliminarea celei mai mari bănci ruseşti, Sberbank, din sistemul SWIFT, în ideea de a pedepsi Moscova pentru intervenţia sa în Ucraina.

În jurul orei 9:49 GMT, rubla rusească s-a apreciat cu 1,6% în raport cu dolarul american care era cotat la 61,23 ruble, revenindu-şi de la un minim de 63,46 ruble atins anterior.

„Se pare că moneda rusească va putea să se apropie de pragul de 60 de unităţi pentru un dolar până la finele zilei”, susţin analiştii de la Sberbank CIB.

În raport cu moneda euro, rubla rusească s-a apreciat cu 3,4%, până la un curs de 62,10 ruble pentru un euro, după ce miercurea trecută a urcat până la cel mai bun curs din ultimii şapte ani, de 57,10 ruble pentru un euro, în condiţiile în care apropierea termenului pentru plata taxelor a determinat multe companii orientate spre export să schimbe valută pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale.

Susţinută de restricţiile asupra mişcărilor de capital, rubla rusească a devenit moneda cu cele mai bune performanţe la nivel mondial în acest an. În plus, noile condiţii care cer clienţilor europeni să schimbe valuta în ruble atunci când plătesc pentru gazele naturale au susţinut, de asemenea, moneda rusească.

În schimb, indicii bursieri din Rusia au înregistrat evoluţii mixte. Indicele denominat în dolari RTS a stagnat la 1.215,6 puncte, în timp ce indicele denominat în ruble MOEX era în scădere cu 1,5%, până la 2.363,9 puncte.

Titlurile Sberbank, cea mai mare bancă comercială rusească, au înregistrat performanţe mai slabe decât indicele principal, cu o contracţie de 1,9%, după ce UE a decis să elimine banca din sistemul de mesagerie SWIFT. Cu toate acestea, banca rusească susţine că această excludere nu îi va afecta operaţiunile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button