Social

Locuitorii din Roșia Montană, evacuați de urgență: barajul de la Tăutul Mare s-a fisurat

Comuna Roșia Montană este în pericol ca urmare a unei fisuri apărute digul Tăului Mare, cel mai mare lac artificial situat în amonte de localitate. 200 de locuitori au fost evacuați și peste 100 de pompieri se află în zonă.

Lacul are o suprafață de 40.000 mp și se află la o altitudine de 930 de metri. Autoevacuarea oamenilor a început în jurul orelor 03:00 – 04:00. Autoritățile au format echipe mixte care au mers din poartă în poartă la oameni și le-au explicat situația. Dacă localnicii nu doreau să plece, aceștia trebuiau să semneze pe propria răspundere.

Mulți dintre locuitori au plecat la rude sau prieteni, însă sunt și persoane care au apelat la soluțiile de cazare oferite de autorități în sălile de sport din Abrud și Câmpeni. La fața locului au ajuns zeci de angajați ai ISU, IJJ, IPJ și a altor instituții din județ. Șeful DSU, Raed Arafat, este așteptat duminică dimineață la comandamentul amenajat la Abrud.

Potrivit ISU Alba, pentru protecția populației aflată în proximitatea barajului, în cadrul ședinței Comitetului Local pentru Situații de Urgență a fost dispusa măsura evacuării preventive a localnicilor din avalul Lacului de acumulare Piscicola Tăul Mare.

Relocarea cetățenilor va fi temporară în spațiile puse la dispoziție de autoritățile locale, iar transportul acestora se va realiza cu mijloace proprii sau ale autorităților locale și ale ISU Alba (7 microbuze).

La nevoie aceste mijloace vor fi suplimentate cu autoturisme ale operatorilor economici de transport din zonă. Spațiile identificate pentru cazarea localnicilor se află la internate școlare și săli de sport din orașul Abrud și orașul Câmpeni având o capacitate de cazare totală de aprox. 400 de persoane. Populația de pe raza localității Roșia Montană va lua imediat măsuri pentru autoevacuare, ca urmare a unei avarii la barajul lacului de acumulare Tăul Mare. Persoanele care nu se pot autoevacua, vor fi evacuate cu sprijinul autorităților locale”, au mai precizat reprezentanții pompierilor.

Potrivit ISU, NU EXISTĂ UN RISC IMINENT PENTRU POPULAȚIA DIN AVALUL ACUMULĂRII, însă PREVENTIV se impun măsuri pentru evacuare. Autoritățile locale și județene au luat măsuri pentru punerea în siguranță a acumulării. Autoritățile vor aduce la cunoștința populației dacă starea de risc va impune alte măsuri.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button