Internațional

Lizz Truss, femeia care a avut o aventură cu mentorul ei politic și a ajuns premier britanic

Mary Elizabeth Truss s-a născut pe 26 iulie 1975 la Oxford, Anglia, fiica lui John Kenneth și Priscilla Mary Truss (născută Grasby). De la o vârstă fragedă, ea a fost cunoscută sub al doilea nume. Tatăl ei este profesor emerit de matematică pură la Universitatea din Leeds, în timp ce mama ei, fiica unui profesor de latină la Bolton School a fost asistentă medicală, profesoară și membră a Campaniei pentru Dezarmarea nucleară.

Ea a ocupat diverse funcții în Cabinet sub prim-miniștrii David Cameron, Theresa May și Boris Johnson. Truss a câștigat alegerile pentru conducerea Partidului Conservator pe 5 septembrie 2022. Ea urmează să fie numită prim-ministru pe 6 septembrie și va fi a treia femeie care va ocupa această funcție.

Truss a urmat Colegiul Merton, Oxford și a fost președinte al democraților liberali de la Universitatea Oxford. În 1996, ea a absolvit și s-a alăturat Partidului Conservator. A lucrat la Shell și Cable & Wireless și a fost director adjunct al think tank-ului Reform. Truss a fost aleasă pentru South West Norfolk la alegerile generale din 2010. În calitate de consilier, ea a cerut reforme în mai multe domenii de politică, inclusiv îngrijirea copiilor, educația la matematică și economie. Ea a fondat Free Enterprise Group of Conservative MPs și a scris sau co-scris o serie de lucrări și cărți, inclusiv After the Coalition (2011) și Britannia Unchained (2012).

Truss a ocupat funcția de subsecretar de stat parlamentar pentru îngrijirea copilului și educație din 2012 până în 2014, înainte de a fi numit în Cabinet de către Cameron ca secretar de stat pentru mediu, alimentație și afaceri rurale în cadrul remanierii cabinetului din 2014. Deși a susținut campania Britain Stronger in Europe pentru ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană la referendumul din 2016, ea a susținut Brexit după rezultat. După ce Cameron a demisionat în iulie 2016, Truss a fost numit secretar de stat pentru Justiție și Lord Cancelar până în mai, devenind prima femeie Lord Cancelar din istoria de o mie de ani a biroului. În urma alegerilor generale din 2017, Truss a fost numit secretar șef al Trezoreriei. După ce May și-a dat demisia în 2019, Truss a susținut cererea lui Johnson de a deveni lider conservator. L-a numit pe Truss Secretar de Stat pentru Comerț Internațional și Președinte al Consiliului de Comerț. Ea a preluat rolul suplimentar de ministru pentru Femei și Egalități în septembrie 2019. Ea a trecut de la Departamentul pentru Comerț Internațional pentru a fi promovată la Secretar de Stat pentru Afaceri Externe, Commonwealth și Dezvoltare în cadrul remanierii cabinetului din 2021. Ea a fost numită negociator-șef al Guvernului cu Uniunea Europeană și președinte al Consiliului de Parteneriat UE-Marea Britanie în decembrie 2021.

În 2000, Truss sa căsătorit cu Hugh O’Leary, un coleg contabil. Cuplul are două fiice. Din 2004 până la mijlocul lui 2005, ea a avut o aventură extraconjugală cu deputatul căsătorit Mark Field, pe care Partidul Conservator la numit ca mentor politic. Cu toate acestea, căsătoria ei cu O’Leary a supraviețuit aventurii.

La 10 iulie 2022, Truss și-a anunțat intenția de a candida la alegerile pentru conducerea Partidului Conservator pentru a-l înlocui pe Boris Johnson. Ea s-a angajat să reducă taxele în prima zi dacă va fi aleasă și a spus că va „lupta alegerile ca conservatoare și va guverna ca conservatoare”, adăugând că va lua, de asemenea, „măsuri imediate pentru a ajuta oamenii să facă față costului vieții”. Ea a spus că va anula o creștere planificată a impozitului pe profit și va inversa creșterea recentă a ratelor asigurărilor naționale, finanțată prin amânarea datei până la care datoria națională este planificată să scadă, ca parte a unui „plan pe termen lung de reducere a mărimii. a statului și a sarcinii fiscale”. La 5 septembrie 2022, a fost anunțat că Truss și-a învins adversarul, Rushi Sunak , în cursa pentru conducerea conservatoare cu 81.326 de voturi pentru.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button