InternaționalPrima Pagină

LIVE TEXT VIDEO: Afganistanul a căzut în mâinile TALIBANILOR. Americanii pleacă în grabă cu elicopterele

19.30 Talibanii au preluat controlul palatului prezidenţial afgan, au declarat duminică pentru Reuters doi comandanţi ai insurgenţilor. Guvernul afgan încă nu a confirmat această informaţie.

–––––––––––––––––––––––-

13:17 – Ministerul afgan de Interne a anunțat că transferul de putere în capitală, Kabul, va avea loc în curând, în timp ce surse Al-Arabiya au raportat că transferul de putere va avea loc în câteva ore.

O delegație talibană condusă de liderul „Mullah Baradar” a intrat în Kabul, îndreptându-se spre palatul prezidențial.

Aceste negocieri de urgență vin în timp ce luptătorii talibani au intrat duminică la periferia capitalei afgane, consolidându-și controlul asupra țării, în timp ce muncitorii panicați fugeau din birourile guvernamentale și elicopterele aterizau pe ambasada SUA. Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, poartă discuții cu oficialii NATO și SUA, despre transferul de putere.

–––––––––––––––––––––––––

13.00 –

12.15 – Oficial afgan: Aeroportul din Kabul este singura ieșire rămasă sub control guvernamental

11.50 – Talibanii au început discuțiile cu guvernul afgan asupra unei „predării pașnice” a Kabulului, a declarat purtătorul de cuvânt al talibanilor. Afirmația nu a fost încă confirmată de biroul președintelui Ghani.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Talibanii au pătruns, duminică, în zona periferică din Kabul, transmite agenția Associated Press (AP), citând trei oficiali afgani. Pe străzile din Kabul se aud focuri de armă, transmite, la rândul său, postul britanic Sky News.

Al Arabia relatează că insurgenții au început să intre în Kabul „prin toate părțile”, conform ministerului afgan de interne. Sunt lupte între trupele guvernului și militanți în sudul și în nordul orașului, menționează sursa citată.

Există conflicte în curs între armata afgană și talibani în sudul și nordul Kabulului, potrivit surselor Al Arabiya. Cetățenii au fost văzuți stând la coadă în jurul bancomatelor și băncilor, pentru a-și retrage economiile înainte ca ușile să fie închise din cauza lipsei de lichidități. Situația din Kabul este încă sub control, spune președinția afgană.

Câțiva membri ai personalului UE au fost mutați într-o locație mai sigură nedezvăluită din Kabul, potrivit unui oficial NATO. Liderul taliban, aflat în prezent în Qatar, spune că luptătorilor li s-a ordonat să se abțină de la violență în Capitală, să permită trecerea în siguranță a oricui alege să iasă și să solicite femeilor să se îndrepte spre zonele protejate.

AP relata că mai devreme a început evacuarea ambasadei SUA din Kabul, în operațiune fiind implicate mașini diplomatice și elicoptere.

Talibanii au prezentat imagini din palatul generalului Dostum din orașul Mazar-l-Sharif

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button