Politică

LIVE text conferința de presă a AUR: George Simion cheamă românii în fața Camerei Deputaților pentru a protesta împotriva adoptării PL-x 145!

Live text

George Simion, președintele AUR: Sala Comisiei de Sănătate și Familie în acest moment este închisă. S-a întrunit Comisia de Sănătate, puteți să o vedeți și dumneavoastră. E la etajul 2 și își desfășoară activitatea pe un proiect important. Proiectul de lege 145, legat de Observatorul Național al Copiilor își desfășoară activitatea în online și pe WhatsApp. Uitați, nu mai este pandemie, nu mai este nimic. Arătăm presei cum funcționează în momentul ăsta Comisia de Sănătate, lipsă de transparență, lipsă de democrație în acest Parlament.

Mulțumim presei care este prezentă aici. O să relatăm pe scurt ce s-a întâmplat astăzi cu un proiect de lege foarte contestat în multe medii din societatea românească. Acest proiect de lege nu era pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților și nici pe ordinea de zi a comisiilor. S-a întrunit comisia de Muncă, o să explice colegul Antonio Andrusceac. Și-a epuizat punctele aflate pe ordinea de zi și, la final, președintele Adrian Solomon a spus: ”mai adăugăm un punct, suplimentăm ordinea de zi cu încă un punct pe PLX 145” și în douăzeci de secunde s-a trecut la vot.

După aceea s-a convocat online acum trei sferturi de oră, Comisia de Sănătate care își desfășoară activitatea nu în sala Comisiei, nu cu deputații prezenți, ci așa cum vă arăt pe WhatsApp.

În acest moment se votează pe WhatsApp. Care este motivul? Dorința de a eluda de opinia publică, de presă, de societatea civilă acest proiect de lege inițiat de doamna Gabriela Firea. O să îi las pe colegii mei să vă spună cum s au derulat sau se derulează, pentru că e în derulare Comisia de Sănătate condusă de domnul Tătaru. Acuma o să vă anunțăm care sunt metodele noastre de protest, pentru că l-am avertizat pe domnul Ciolacu mai devreme. Nu vom lăsa ca aceste legi să fie votate mâine de plenul Camerei Deputaților. În aceste condiții, nu este posibil. Nu este admisibil să fie introdusă la vot o lege care nu era pe ordinea de zi și să se voteze în 20 de secunde, iar o comisie a acestei Camere a deputaților să își desfășoare lucrările pe WhatsApp în condițiile în care nu mai avem pandemie și nu mai avem restricții fără nici o dezbatere, cu toate amendamentele respinse la pachet, se votează și vă arătăm. O să arătăm presei cum se votează cu unu, doi, trei.

Chestorul Camerei Deputaților (AUR), Antonio Andrusceac: Semnalul de alarmă a fost dat în momentul în care ei au văzut că AUR și societatea civilă se coalizează împotriva acestor legi antinaționale, anti-familie, moment în care au încercat să vă blocheze accesul la lucrările comisiilor și la lucrările din plen. Felul în care se încalcă Constituția și Regulamentul Camerei și Regulamentul celor două Camere este unul fără precedent în acest moment. În Comisia de muncă la sfârșitul ședinței, împotriva regulamentului care ar fi permis ca măcar la începutul ședinței să se ceară suplimentarea ordinei de zi, pentru că de aceea avem o ordine de zi. La sfârșitul ședinței, cum spuneam, pesedistul Adrian Solomon, primind un telefon, ne-a indus în eroare că ar fi fost gata deja raportul pe PLx 145 la Comisia de sănătate și a supus la vot în 15 20 de secunde maxim. Atât a durat toată această procedură Plx 145 la vot.

Am fost singurii care ne-am opus. USR nu a avut curajul să se opună, cu toate că vorbește de transparență și de respectarea legii și a procedurilor. O să las pe domnul doctor să vă spună cam în ce fel au decurs lucrurile și la Comisia de sănătate.

Deputat AUR, Sorin Muncaciu: În timpul pandemiei a fost o practică a dlui președinte Tătaru ca ședințele să se desfășoare nici măcar online, ci pe WhatsApp. Ce înseamnă pe WhatsApp? Ni se dau PLX-urile și noi votăm pur și simplu. Niciun fel de discuție, nici un fel de argumente aduse. Acum, în această situație, domnul Tătaru a hotărât, deși a fost depusă la Camera la BP, o cerere ca să fie online. Dânsul a hotărât să termine repede cu această lege și să o voteze tot pe WhatsApp, așa cum s-a întâmplat și aici. Vă arăt. Acestea sunt voturile. Voturi pentru, amendamente respinse, vot pentru amendamente admise și votul final este aici pe WhatsApp. Eu și colegul vicepreședintele Comisiei de sănătate, domnul Suciu, suntem chemați să votăm. Pe WhatsApp nu este niciun fel de dezbatere. Nu există nimic democratic în această procedură a votului pe WhatsApp în timpul pandemiei. Vă aduc aminte când au fost lucruri grave de discutat. Tot pe WhatsApp s-a desfășurat lucrările Comisiei de Sănătate. Este o rușine pentru Parlamentul României.

Președintele AUR, George Simion: Am inițiat un protest sâmbătă, la care au participat foarte mulți oameni. Dacă domnul Ciolacu are impresia că o să ajungă președintele României tratând românii în halul în care îi tratează, se înșeală. Sub conducerea lui Marcel Ciolacu, ca președinte al Camerei Deputaților se întâmplă această fărădelege. Ne așteptam, după protestul de sâmbătă, ca PSD și PNL să îi asculte pe oamenii nemulțumiți care au ieșit în stradă. Faptul că ei țin acum ședințe online de frica românilor arată că aceste legi sunt dictate din exterior, de la stăpânii dumnealor.

Nu vom admite sub nici o formă, cu toate riscurile, ca aceste proiecte de lege să fie votate mâine în plenul Camerei Deputaților, fără o dezbatere corespunzătoare. Președintele Comisiei de muncă, Adrian Solomon, a mințit când a spus că va organiza o dezbatere publică cu societatea civilă. La fel a mințit și ministrul Familiei, Gabriela Firea. Mâine chemăm românii în fața Camerei Deputaților să protesteze și cerem astăzi lui Marcel Ciolacu să retragă de pe ordinea de zi proiectele introduse de liderul PSD, Alfred Simonis, acum jumătate de oră pe grupul de WhatsApp.

Nu e posibil așa ceva. E încălcarea tuturor normelor de democrație. Încălcarea tuturor regulamentelor acestui Parlament și dacă ei încalcă regulamentele, le vom încălca și noi asumat. Apărăm copiii României și toate acele situații de risc în care, după calculul nostru, se încadrează 80 la sută din copiii României care vor fi introduși într-un catalog în Observatorul Național al Copiilor. Nu trebuie să treacă de Parlamentul României sub această formă. Ne opunem cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție. Dar dacă coaliția de guvernământ și conducerea acestei Camere optează pentru fărădelegi? Nu mai peste corpurile noastre. Și spun asta cu toată responsabilitatea. Nu vă atingeți de copiii României, pentru că mai suntem și noi aici.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button