PoliticăȘtirile 60m.RO

Lista starurilor politice care nu vor mai prinde un loc în Parlament: Șerban Nicolae, Mihai Goțiu, Adriana Săftoiu și Viorica Dăncilă

Partidele au stat în ședințe interminabile în ultimele zile din cauza negocierilor pentru listele de candidați la alegerile parlamentare din 6 decembrie, iar nervii au fost întinși la maximum pentru mulți dintre cei care nu mai prind un mandat de parlamentar. Printre victimele negocierilor se numără mulți dintre oamenii lui Dragnea – Șerban Nicolae, Viorica Dăncilă, Carmen Dan, Eugen Nicolicea, dar și liberali căzuți în dizgrație – Adriana Săftoiu ori Marian Petrache. Și USR PLUS a lăsat în afara locurilor eligibile nume cunoscute.

Cele mai multe epurări au avut loc la PSD. Social-democrații au tăiat în carne vie, ținând cont că se așteaptă la mai puține mandate decât în 2016. Nume grele din partid nu au mai prins un loc eligibil, iar certurile au luat locul dezbaterilor la ședințele din Kiseleff 10. Mulți pesedisti și-au luat rămas bun pe grupurile de whatsapp ale partidului, iar alții au aruncat vina pe liderii de la centru pentru cum s-au făcut aceste liste.

Lista PSD-iștilor care nu au mai prins locuri pe liste sau au fost plasați pe locuri ne-eligibile: Viorica Dăncilă, Carmen Dan, Marian Oprișan, Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae, Florin Iordache (răsplătit însă de PSD cu poziția de președinte al Consiliului Legislativ), Liviu Pop, Liviu Pleșoianu, Ecaterina Andronescu, Iulian Iancu, dar și Decebal Făgădău (fost primar de Constanța, care a demisionat după ce i s-a deschis dosar penal).

Marian Oprisan a provocat discuții aprinse, după ce Marcel Ciolacu a refuzat lista de la Vrancea. Oprișan era cap de listă la Senat, după ce fostul baron a pierdut alegerile locale și funcția de președinte al Consiliului Județean. Oprișan a refuzat să accepte că Marcel Ciolacu i-a luat și conducerea organizației, așa cp a predat ștafeta unui apropiat, Nicușor Halici, în speranța că va prinde un loc eligibil pentru scrutinul din decembrie.

Un alt social-democrat rămas în afara listelor este Șerban Nicolae. Liderul senatorilor PSD nu a fost propus de nicio organizație pentru un nou mandat, așa că s-a transferat la Partidul Ecologist. Nicolae a fost președintele Comisiei Juridice din Camera Superioară și s-a făcut remarcat prin asaltul asupra legilor justiției.

Un alt fost lider al senatorulor PSD care a rămas fără loc este Radu Preda. Acesta a fost senator de Dolj, însă organizația condusă de Claudiu Manda l-a plasat în acest an pe un loc neeligibil la Camera Deputaților. Preda și-a anunțat demisia din PSD și s-a înscris imediat în partidul fondat de Traian Băsescu, candidând din partea PMP în județul Dolj.

Dacă alții și-au căutat un alt drum, senatorul PSD Liviu Pop a ales să facă un sondaj de opinie pe pagina lui de Facebook după ce a fost înlăturat de pe primul loc al listelor PSD Maramureș.

Viorica Dancilă nu a găsit înțelegere în partid și nu a prins nici ea un loc eligibil. Deși a susținut că își dorește să candideze pentru un post de senator, aceasta nu s-a inscris în competiție la organizația Teleorman.

Absențe marcate la PNL. Liberalii sunt siguri ca anul acesta vor obtine mai multe locuri decat in 2016. Chiar si asa, discutiile au fost intense si la ei, iar unii lideri cunoscuți nu vor mai face parte din viitorul Parlament.

Adriana Săftoiu este deputat din 2004, insa anul acesta nu a mai prins un loc pe lista PNL Bucuresti. Aceasta a postat pe pagina ei de socializare un citat al filosofului Constantin Noica. ”Orice inchidere e o deschidere”, a scris liberala.

Nici fostul presedinte al Consiliului Judetean Ilfov nu a mai prins loc pe liste. Marian Petrache trebuia sa deschida lista de la Senat in Ilfov, insa acesta nu a fost acceptat de presedintele organizatiei Ilfov, Hubert Thuma.

La USR PLUS au existat frământări majore cu privire la listele pentru noul Parlament. Multi dintre oamenii vocali ai formatiunii au fost plasati pe locuri neeligibile. Senatorul Vlad Alexandrescu este unul dintre cei care nu vor mai prinde un loc in viitorul Legislativ. Alexandrescu este pe locul 7 pe lista USR PLUS Bucuresti, cu sanse mici sa obtina un nou mandat.

In aceeasi situatie se afla si senatoarea Florina Presada. Aceasta este cu un loc mai sus fata de Vlad Alexandrescu. La alegerile parlamentare din 2016, USR a abtinut doar 4 locuri de Senator in circumscriptia 42 – Bucuresti.

Un alt nume cunoscut din USR este Mihai Goțiu. Performanța slabă de la alegerile locale în Cluj l-a trimis pe locul doi pe listele pentru Senat, considerat neeligibil.

De pe listele de candidați USR PLUS la parlament lipsesc și liderii care au câștigat alegerile locale în București (Nicușor Dan), Brașov (Allen Coliban) și Bacău (Lucian Viziteu).

Și UDMR pierde doi parlamentari cu mari experiență. Marton Arpad, unul dintre arhitecții distrugerii justiției, a anunțat încă din septembrie că nu va mai candida, după 30 de ani petrecuți în parlament. Al doilea este Attila Korodi, considerat un moderat, care a câștigat în septembrie alegerile pentru primăria Miercurea Ciuc.

Sursa: G4Media

 • Fraudarea alegerilor! O comisie de votare din Botoșani recunoaște public că a inversat scorul votului dintr-un sat!
  În satul Buimăceni, comuna Albești, pe procesul verbal de la alegerile locale a apărut scorul candidaților PNL 184 – PSD 165. De fapt, spune comisia, rezultatul corect a fost invers. HotNews a discutat cu șefa comisiei, cea care a întocmit scrisoarea de scuze, dar și cu șeful BEJ Botoșani, care spune că ”nu am fost …
 • România vrea pace! NATO poate mobiliza 300.000 de soldați pentru un război cu Rusia
  Într-un context internațional tot mai tensionat, România își reafirmă angajamentul pentru pace și stabilitate în regiune. Președintele Klaus Iohannis a declarat recent că țara noastră dorește să contribuie la menținerea păcii și a securității în Europa, subliniind importanța dialogului și a diplomației în soluționarea conflictelor. NATO poate, în prezent, să conteze pe o mobilizare rapidă …
 • Marius Lulea (AUR): Avem cele mai ridicate impozite pe veniturile salariale din lume! Jumătate din munca românilor pleacă către stat
  Priviți ce spune mincinosul de Marcel Ciolacu: se laudă că ar fi crescut salariul mediu din România dar nu spune că această creștere este inflaționistă. Prețurile au crescut în ultimii patru ani cu mult mai mult și mai repede decât au crescut salariile. Degeaba ai mai mulți bani dacă cu ei poți cumpăra mai puține …
 • Ciucă și Ciolacu nu știu nici tabla înmulțirii și vor să fie președinții României
  Într-un colț al ringului politic, îl avem pe Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, pregătit să cucerească Palatul Cotroceni cu forța promisiunilor sale, și în celălalt colț, Nicolae Ciucă, generalul transformat în politician, reprezentând Partidul Național Liberal. Ambii candidați își dispută poziția de viitor președinte al României, dar se pare că există un obstacol neașteptat: …
 • Geoană aduce războiul în România!?
  Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu acordat cotidianului german „Tagesspiegel” că Ucraina are nevoie urgentă de apărare aeriană. Geoană și-a lansat prin subterane candidatura la alegerile prezidențiale din România. Acțiunile sale de la NATO aduc un risc suplimentar asupra țării noastre, fiind cunoscut faptul că aliații occidentali ai Ucrainei vorbesc …
Back to top button