Lilian Scripnic(AUR): Eu susțin ideea și necesitatea unui aeroport la Galați
Dintre cei 13 aleşi ai Galaţiului la scrutinul din 6 decembrie, cei doi deputaţi ai partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) reprezintă o surpriză. Spre deosebire de restul parlamentarilor, care sunt cunoscuţi din activitatea politică, din funcţii publice, despre cei doi deputaţi AUR marea majoritate a gălăţenilor nu ştie prea multe. Tocmai de aceea, vă propunem un interviu cu primul dintre parlamentarii AUR care a acceptat să ne răspundă la întrebări – medicul stomatolog Lilian Scripnic.
– Domnule doctor Lilian Scripnic, ce reprezintă pentru dumneavoastră mandatul de deputat câştigat la alegerile din 6 decembrie?
– Cu maximă sinceritate vă pot spune că, pentru mine, este un mandat ce mă obligă la multă responsabilitate faţă de cei care au pus ştampila pe sigla AUR, dar şi faţă de ceilalţi cetăţeni ai comunităţii noastre, indiferent de apartenenţa lor politică sau religioasă. Trebuie să muncim pentru toată lumea. Va trebui să apăr interesele votanţilor, dar nu este de neglijat că, prin modul corect de a trata lucrurile, putem obţine şi mai multe voturi şi simpatizanţi, adepţi din exterior. Deci a fi deputat înseamnă a reprezenta opinia unei majorităţi în public şi a le apăra interesele de orice natură ar fi ele.
– Vă aşteptaţi să deveniţi deputat?
– Pentru mine, care nu am o experienţă politică, este o surpriză. AUR în sine este o surpriză pe piaţa politică şi eu la fel.
– De ce aţi ales să deveniţi membru AUR?
– Politica, de cele mai multe ori, este detestată de marea majoritate a cetăţenilor. Însă dacă suntem oneşti, transparenţi, sinceri, eu zic că politica poate fi un instrument cu care se pot mişca lucrurile din loc. Cu toţii avem convingeri, nemulţumiri, frustrări. În perioada stării de urgenţă, urmărind reţelele de socializare, i-am observat pe cei de la AUR ca pe o formaţiune care a ieşit absolut din tipar. Nu am mai văzut nicio formaţiune politică care să strige în gura mare, care cu orice preţ încearcă să salveze naţiunea. A fost unica forţă care s-a opus cu adevărat distrugerii mediului natural românesc, îndeosebi tăierii pădurilor. Şi nu prin vorbe, prin acţiuni concrete şi manifestaţii publice. Pe mine asta m-a impresionat foarte mult!
AUR promovează doctrina bazată pe cei patru piloni: familia, patria, credinţa, libertatea, în care mă regăsesc. Urmăriţi evenimentele din lume şi o să observaţi că tot ceea ce ne-am obişnuit a fi normalitate în trecut, astăzi nu mai este luat în serios. Mă refer la familia tradiţională dintre bărbat şi femeie, care de mii de ani a fost celula societăţii şi o forţă motrice pentru noile generaţii. Demografic suntem la un indice atât de scăzut încât nu putem rezista prea mult fără să luăm nişte atitudini. Sunt convins că Dumnezeu a creat femeia şi bărbatul nu din întâmplare, i-a creat să se completeze reciproc!
M-am apropiat de AUR nemulţumit de schimonosirea educaţională a copiilor! Pentru copiii mei îmi doresc să crească sănătoşi la trup şi la minte. Aşa cum este educaţia noastră astăzi, eu zic că copiii noştri sunt mutilaţi. Dacă nu o să adoptăm o strategie corectă pentru a-i educa şi creşte normal, noi nu avem niciun viitor.
Probabil că aş putea la infinit să vă povestesc despre cum mă regăsesc în AUR…
– Sunteţi născut în Basarabia. Ce anume vă leagă de Galaţiul pe care îl veţi reprezenta în Parlament pentru următorii patru ani?
– Pentru mine, românii sunt aceeaşi, fie că sunt basarabeni, că sunt din Bucovina, din Timoc, din diaspora. În 2003, când am venit la Galaţi, credeam că e ceva provizoriu, că voi sta un an – doi şi voi pleca. Dar uitaţi-vă că de 17 ani sunt aici! Copiii mei sunt născuţi în Galaţi, am fost angajat aici, am muncit foarte mult aici, mi-am creat o societate pe care am crescut-o de la zero. Toţi prietenii mei, cei mai apropiaţi oameni sunt aici. În momentul de faţă, nu-mi imaginez să plec de aici, pentru că deja sunt străin în altă parte şi mă simt acasă aici. Ar fi prea complicat să mă rup pentru că rădăcinile mele sunt prea profunde în locul în care mă aflu eu.
– Parlamentarii fac legi pentru toţi românii, dar v-aţi gândit la proiecte favorabile Galaţiului pe care să le susţineţi?
– Gălăţenii au aceleaşi nevoi ca restul cetăţenilor din România. Aş începe cu proiectul de ţară pe care l-a propus Călin Georgescu: apă, hrană, energie, care ar trebui implementat la nivel naţional şi poate fi adaptat la fiecare judeţ în parte.
Problemele de bază ale judeţului Galaţi sunt atragerea investiţiilor şi infrastructura deplorabilă. Câţi ani s-a vorbit despre aeroport? Şi am rămas cu ce? Eu nu pot să vă promit că mâine merg acolo şi rezolv. Dar în cadrul partidului nostru o să convocăm o discuţie pentru a convinge Guvernul să aloce bani pentru acel aeroport la Galaţi. Eu susţin ideea şi necesitatea unui aeroport la Galaţi.
Moldova, ca zonă a României, este defavorizată. De ce? Din cauza infrastructurii!
Avem o bijuterie lângă noi – Dunărea, o atracţie turistică şi o sursă de venit economic pe care noi, practic, nu o folosim. Aş propune să începem prin a crea o bază de colectare a ideilor şi propunerilor, care să fie analizate. Şi din cele realizabile, ulterior să fie implementate cele care ţin de dezvoltarea infrastructurii, de navigaţie şi turism pe Dunăre.
Suntem o ţară care creşte şi educă copii frumoşi, copii creştini, pentru alte ţări. Exodul tinerilor înseamnă că potenţialul nostru pleacă afară. Ar trebui create stimulente, facilităţi, locuri de muncă, pentru ca tineretul să rămână în ţară.
Ce ziceţi de un turism medical în zona Galaţiului? Avem o facultate de medicină, avem absolvenţi, avem doctori buni, avem clinici bune în Galaţi, de ce nu am putea să facem o colaborare cu Italia, Germania, cu zonele în care se află românii noştri în afară? Să aducem printr-o reţea medicală pacienţi, să le oferim servicii medicale şi banii să rămână în bugetul Galaţiului. Eu cred că ar fi de bun augur orice variantă creştină care ar aduce bani acasă.
– În mandatele trecute, unii aleşi ai Galaţiului au cam uitat drumul spre judeţul nostru? Ce veţi face dumneavoastră?
– Eu, în esenţa mea, sunt medic şi m-ar durea foarte mult dacă nu aş mai putea profesa, din lipsa timpului sau din cauza altor impedimente. Îmi propun să profesez, în continuare, cât de puţin. Sunt conştient că funcţia de deputat este temporară, că pentru mine este un domeniu foarte nou. Sper să fac faţă, am tot interesul şi intenţiile mele sunt ca să schimb ceva, atât pentru comunitate, pentru ţară, cât şi în particular pentru copiii mei, care fac parte din neamul acesta românesc.