Politică

Ligia Deca: Probele orale de la Bacalaureat 2023 nu se vor mai susține, ci se vor echivala cu notele din liceu

Ministerul Educației a propus vineri, 9 iunie, într-un proiect de ordonanță de urgență, echivalarea probelor orale ale Bacalaureatului cu notele din liceu, în contextul celei mai ample greve a profesorilor din ultimii ani. Totodată, evaluarea de la clasa a VI-a ar urma să nu se mai ţină.

„În contextul protestului personalului din învățământul preuniversitar, proiectul de act normativ prevede următoarele: La examenul național de Bacalaureat, pentru anul şcolar 2022-2023, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă pentru elevii care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale, probele de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională studiată pe parcursul învăţământului liceal şi probele de evaluare a competenţelor digitale se echivalează/se recunosc conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educaţiei, în termen de 7 zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă”, a transmis Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

De asemenea, în anul școlar 2022-2023, evaluarea elevilor prin două probe transdisciplinare, limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a, nu se mai organizează, conform proiectului de OUG.

„Pentru a proteja interesele legitime ale elevilor, Ministerul Educației a inițiat proiectul de ordonanță de urgență pentru instituirea unor măsuri privind buna funcționare a sistemului de învățământ în anul școlar 2022-2023, în ceea ce privește organizarea examenului național de Bacalaureat, a evaluării elevilor prin două probe transdisciplinare: limbă și comunicare, matematică și științe, la finalul clasei a VI-a și a concursului național de ocupare a posturilor didactice de predare din învățământul preuniversitar”, precizează Ministerul Educației.

„Concursul pentru angajarea personalului didactic de predare (titularizare) în învățământul preuniversitar, în sesiunea 2023, constă într-o probă scrisă pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educaţiei”, mai prevede proiectul de act normativ, potrivit comunicatului. Iată cum arată calendarul modificat al examenului național de Bacalaureat 2023, sesiunea iunie-iulie:

29 mai – 13 iunie 2023: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.

a) – proba scrisă 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.

c) – proba scrisă 28 iunie 2023: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.

b) – proba scrisă 3 iulie 2023: Afișarea rezultatelor la probele scrise până la ora 12.00 și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00-18.00

4-6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor

7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button