Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut ONU să trimită o misiune internaţională de monitorizare în ţara sa

Lidera opoziţiei din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a cerut vineri ONU să trimită o misiune internaţională de monitorizare în ţara sa pentru a documenta brutalitatea flagrantă a poliţiei împotriva protestatarilor majoritar paşnici, relatează dpa.
- „Noi, poporul belarus, avem nevoie de ajutorul Naţiunilor Unite pentru a pune capăt încălcărilor flagrante ale drepturilor omului şi desconsiderării cinice a dreptului la demnitate umană în mijlocul Europei”, a spus Tihanosvkaia într-un discurs prin videoconferinţă adresat Consiliului de Securitate al ONU.
Svetlana Tihanosvskaia, în vârstă de 37 de ani, a candidat împotriva preşedintelui în funcţie de peste un sfert de secol, Aleksandr Lukaşenko. Ea a ieşit a doua în scrutinul prezidenţial, în care potrivit numărătorii oficiale Lukaşenko a obţinut peste 80% din sufragii.
În Belarus au avut loc proteste în fiecare zi după alegerile de la 9 august, despre care opozanţii şi manifestanţii susţin că au fost fraudate.
- „Cerem Naţiunilor Unite să condamne utilizarea excesivă a forţei de către serviciile de securitate din Belarus împotriva protestatarilor”, a spus Tihanovskaia în discursul ei. Ea a solicitat sancţiuni individuale împotriva oficialilor din Belarus implicaţi în violenţe.
- „Colaborarea cu regimul dlui Lukaşenko în acest moment înseamnă susţinere pentru violenţă şi încălcări flagrante ale drepturilor omului”, a afirmat ea.
Tihanovskaia, al cărei soţ, un activist politic, a fost arestat înainte de alegeri, a fugit în Lituania vecină la câteva zile după scrutinul de la 9 august în contextul reprimării violente a manifestaţiilor de către poliţie.
Ea a cerut autorităţilor să-l elibereze pe soţul ei, Serghei Tihanovski, şi pe alţii, pe care i-a numit prizonieri politici.
Reuniunea online specială a Consiliului de Securitate al ONU a fost organizată de statul baltic Estonia, care face parte în prezent din acest for.
Estonia a vrut să asigure un forum pentru „cei care sunt reduşi la tăcere”, a declarat într-un comunicat ministrul estonian de externe Urmas Reinsalu.
„Presiunea publică poate contribui la reducerea violenţei şi a încălcărilor grave ale drepturilor omului”, a adăugat Reinsalu.
Cel puţin 7.000 de protestatari au fost reţinuţi în cursul demonstraţiilor din Belarus. Experţii în drepturile omului ai ONU susţin că au primit 450 de sesizări privind tortură şi abuz asupra protestatarilor în ultimele săptămâni.
Uniunea Europeană a denunţat alegerile drept „nici libere, nici corecte” şi a condamnat reprimarea de către poliţie a libertăţii de exprimare în fosta republică sovietică.
În discursul său către Consiliul de Securitate al ONU, Tihanovskaia l-a descris pe Lukaşenko drept un lider ilegitim, „care se agaţă cu disperare de putere şi refuză să-şi asculte propriul popor”.
- „O naţiune nu poate şi nu trebuie să fie ostatica setei de putere a unui singur om. Regimul dlui Lukaşenko este falit din punct de vedere moral, îndoielnic din punct de vedere legal şi pur şi simplu imposibil de menţinut în ochii naţiunii noastre”, a mai spus ea.
Sursa: Agerpres.ro
- Nicușor Dan, un impostor ordinar! Toți oamenii lui Iohannis, păstrați la CotroceniPreședintele Nicușor Dan și-a ales oficial echipa de consilieri la Cotroceni. Decretele semnate de șeful statului au fost publicate marți în Monitorul Oficial. Cine sunt consilierii lui Nicușor Dan Astfel, rămân în funcție foștii miniștri de Externe Cristian Diaconescu și Luminița-Teodora Odobescu, precum și bine cunoscuta consilieră de la Protocol – Delia Dinu. Consilierii numiți …
- Robert Turcescu: Vor ajunge mândruții și negruții să nu-și mai poată plăti ratele la mașinuțe, la căsuțe, la trimis copilași la studii în străinătate, nu mai vin contrăctuțele de la cutărică și cutărescu, în momentul ăla or să ajungă…Robert Turcescu a vorbit despre deciziile deficitare luate de UE. Invitat la emisiunea lui Ionuț Cristache, Robert Turcescu a vorbit despre deciziile greșite ale Uniunii Europene. Jurnalistul susține că UE ar trebui să plătească pentru toate deciziile greșite, să deconteze. Ironic, a vorbit și despre postul Digi24. În finele discursului, acesta a spus că lumea …
- Bolojan vrea bani de la pensionari pentru acoperirea deficitului. Cât vor pierde după impozitarea pensiilor cu 10%Este scandal uriaș după ce Guvernul a decis să reintroducă contribuția la sănătate pentru pensiile de peste 4.000 de lei. Avem și calcule pentru a înțelege cu cât scad veniturile, iar Executivul nu a explicat sub ce formă va fi adoptată măsura în așa fel încât să nu pice la CCR ca în anii trecuți. …
- George Simion cere adevărul despre Salina Praid: acuză coaliția că blochează ancheta parlamentarăLiderul AUR, George Simion, ia atitudine în cazul dezastrului ecologic de la Salina Praid și denunță blocarea unei anchete parlamentare cerute de partidul său. Acesta acuză coaliția de guvernare că refuză să investigheze adevărul și cere transparență și asumare din partea autorităților. George Simion, președintele Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), își reafirmă rolul de opozant …
- Viktor Orbán: „Sarcina mea este să mă asigur că Ucraina nu aderă la NATO”. Declarații de la summitul de la HagaPremierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat miercuri că NATO „nu are nicio treabă” în Ucraina și că misiunea sa este să se asigure că această țară nu se alătură Alianței Nord-Atlantice. Declarațiile au fost făcute la summitul NATO desfășurat la Haga, unde liderii statelor membre s-au reunit pentru consultări pe teme de securitate. Aflat la …