Liberalii mafioți din conducerea marilor companii din energie. Rețeaua din spatele oamenilor cu venituri fabuloase
Ultimele săptămâni de caniculă au pus sistemul energetic sub o presiune extraordinară. Autorități din domeniu caută să repornească orice instalație care poate oferi câțiva MWh în plus în sistem, în condițiile în care la orele de vârf România importă până la 2.000 de MWh, și asta la cele mai mare prețuri din Europa. Fostul ministru al energiei, Virgil Popescu, ajuns acum în Parlamentul European, dă asigurări că nu există riscul unui blackout, însă acesta a condus Ministerul Energiei până vara trecută, perioadă în care s-au făcut numirile în marile companii din energie ale statului.
Secretar de stat multimilionar, numit șef la Transgaz
Dan Dragoș Drăgan ocupă funcția de secretar de stat în Ministerul Energiei începând cu martie 2020. Aici conduce Direcția pentru Politici Energetice și Green Deal-ul european, fiind responsabil PNRR în domeniu, dar și implementarea Strategiei Naționale a României. Începând cu martie 2021, odată cu separarea Ministerului Energiei de cel al Economiei, acesta este numit președintele Consiliului de Administrație al Romgaz, compania de stat care trebuie să gestioneze investițiile în mega-proiectul Neptun-Deep.
Acesta a terminat liceul în anul 1991, an în care începe și ASE-ul, Facultatea de cibernetică și statistică, facultate pe care o termină nouă ani mai târziu, în anul 1999. Potrivit CV-ului său, până la terminarea facultății era deja directorul executiv al unei companii Soemma SA, din București, firmă pe care o conduce între anii 1996 și 2000. Pe platforma Termene.ro, singura firmă cu același nume este Soemma Impex Srl, din Sectorul 3, însă firma este radiată din 1995.
În anul 2000 actualul secretar de stat și-a luat diploma de brokeraj și se angajează la o firmă de trading, Emanuela Trading Company SRL. În CV menționează că a fost directorul executiv al firmei între 2.000 și 2004. Datele publice privind cifrele de afaceri sunt doar începând pe anul 2005. În acel an, firma avea 4 angajați, o cifră de afaceri de doar 67.000 lei și pierderi de 34.000 lei. În anul următor cifra de afaceri a firmei avea să treacă de două milioane de lei, însă profitul firmei nu trece de 100.000 lei. În anul 2010, ultimul an pentru care sunt date, pierderea firmei era de 2,3 milioane lei. Trei ani mai târziu, firma avea să fie radiată.
Urmează apoi alte două firme, Petprod SRL, firmă fără activitate comercială din 2020, și Repower furnizare, aceasta din urmă o firmă din energie, cu acționariat străin, unde lucrează următorii zece ani, iar după alți trei ani, este luat de Virgil Popescu la Ministerul Energiei. În anul 2018 își deschide propria firmă de consultanță în afaceri, firmă care în doar 2 ani ajunge la un profit net de 463.000 lei, asta la o cifră de afaceri de 480.000 lei în acel an. Astăzi, trei ani mai târziu, firma se laudă cu un profit de 1,3 milioane lei.
Dan Dragoș Drăgan deține trei apartamente în Capitală, are peste 3,3 milioane de lei în conturile și depozitele de la bănci și deține acțiuni în valoare de 4,7 milioane lei. Doar aceste acțiuni i-au adus dividende de peste 100.000 lei anul trecut. Indemnizația încasată anul trecut de la Romgaz a fost de 189.000 lei.
Rețeaua liberalilor mafioți de la Hidroelectrica
Hidroelectrica este nu doar cea mai mare companie de stat, cu o cifră de afaceri de peste 12 miliarde, dar și cea mai profitabilă, cu un profit brut de peste șase miliarde. La finalul anului trecut Károly Borbély a devenit noul director general, însă mult mai interesat este pe cine l-a înlocuit acesta.
Concret, este vorba de Bogdan Badea, care a condus Hidroelectrica din iulie 2017, iar din noiembrie 2023 a rămas director de investiții și membru al Directoratului companiei. Anul trecut, în cele 11 luni în care a fost președintele Directoratului, a încasat 1,37 milioane lei.
Absolvent al unei facultăți de inginerie urbană, Bogdan Badea intră în politică alături de PNL, partid care-l propulsează în Consiliul Local Râmnicu-Vâlcea. În timpul Guvernului Tăriceanu ajunge director în cadrul Electrica SA, asta deși nu are experiență în domeniu, și figurează în nu mai puțin de șase CA-uri ale companiilor din energie. După un scurt hiatus, determinat de schimbarea regimului, Bogdan Badea se întoarce la Ministerul Energiei, unde, începând cu 2017, avea să fie pus în fruntea Directoratului Hidroelectrica.
Între 2013 și 2015 acesta a deținut și două funcții în Guvern, fiind secretar de stat la Ministerul Economiei și cel al Energiei. Printre companiile de stat unde a fost administrator sau reprezentat AGA se numără: BTT S.A., Enel, Complexul Energetic Oltenia, Complexul Energetic Hunedoara, Nuclearelectrica, Rompetrol Rafinare, OMV Petrom, Cuprumin, Hidro Tarnița și Exim Bank.
Ascensiunea sa politică este datorată influenței fostului vice-președinte PNL, Daniel Chițoiu, și el originar din Vâlcea. Fost șef al ANAF în timpul guvernării Tăriceanu, acesta avea să ajungă în fruntea ministerelor Economiei și Finanțelor în timpul Guvernului Ponta. Acesta este finul lui Dan Radu Rușanu, un alt lider controversat din PNL, supranumit „hrebenciucul PNL”, fost șef al ASF ajuns acum în conducerea BNR.
Influența sa asupra domeniului energiei avea să se manifeste câțiva ani mai târziu, când, alături de Tăriceanu, ajunge la guvernare cu ALDE. „Daniel Chiţoiu şi ALDE se comportă ca şi cum Electrica ar fi moşia lor”, avea să se plângă în 2018 unul dintre acționarii minoritari ai companiei de stat. Este și perioada în care mai mulți apropiați ai liderului ALDE ajung în posturi cheie în companiile din energie, precum șeful Hidroelectrica. Un alt exemplu este și Electrocentrale Group SA, acolo unde șefii veniți de la ALDE sunt plătiți cu sute de mii de lei.
Oamenii lui Chițoiu din conducerea Hidroelectrica
Badea nu este singurul liberal, considerat un apropiat al lui Chițoiu, care este astăzi prezent în conducerea cele mai prețioase companii de stat. În Consiliul de Supraveghere al Hidroelectrica îi mai găsim pe Mihai Liviu Mihalache și Carmen Radu. Ambii au ajuns în Consiliul de Supraveghere al companiei de stat în anul 2019, iar din 29 martie 2023, au fost votați pentru un al doilea mandat, ce se va încheia în 2027.
Mihai Liviu Mihalache este chiar fostul șef de cabinet al lui Daniel Chițoiu, de la Ministerul Economiei, poziție în care este numit în anul 2012. Mihalache este de profesie avocat, fiind licențiat în drept la una dintre cele mai slab cotate universități din țară, Universitatea Ecologică din București. Acesta a activat ca avocat timp de șase ani, între 2004 și 2007, și apoi între 2010 și 2013. Între acești ani a fost expert în cadrul AEP, filiala Oltenia Sud-Vest.
Acesta este și el originar din Râmnicu-Vâlcea, fiind fost coleg de liceu chiar cu Bogdan Oprea. După 2012 rămâne la Ministerul Economiei, cu scurte pauze, până în anul 2015, timp în care ajunge la conducerea Oficiului Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie. După anul 2015 ajunge la Ministerul Energiei, unde, din nou, ajunge la conducerea Direcției de Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie.
În această perioadă îl găsim în Consiliile de Administrație companiilor de stat: Fabrica de Arme Cugir, Uzina Mecanică Plopeni, Hidro Tarnița, CET Govora SA, Șantierul Naval Mangalia, Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, Rompetrol Rafinare SA și Hidroelectrica, începând cu 2019.
În prezent, Mihalache este director în cadrul Ministerului Energiei, salariul încasat anul trecut aici fiind de 112.000 lei. Suma este aproape jumătate din indemnizația pe care o încasează de la Hidroelectrica, 213.000 lei.
În ceea ce o privește pe Carmen Radu, FANATIK a scris recent despre modul cum a dispărut de la conducerea Companiei de Investiții de la Sectorul 1. Practic, în prezent, aceasta a rămas doar cu funcția în Consiliul de Supraveghere de la Hidroelectrica.
Numirea de la Hidroelectrica vine la capătul unui lung șir de funcții și sinecuri la stat. Considerată și ea a fi o apropiată a lui Dan Radu Rușanu și Daniel Chițoiu. A fost director în cadrul ANAF și Ministerul Finanțelor, de unde a ajuns șefa Eximbank între 2005 și 2009. După această perioadă ajunge și la conducerea ASF și a Fondului de Contragarantare.
În anul 2013, liberalii au vrut să o numească într-una din cele două funcții de vicepreședinte la Eximbank, însă BNR avea să se opună acestei numiri. Presa economică scria atunci că BNR și guvernatorul Mugur Isărescu încearcă să mențină un standard ridicat în ceea ce privește managementul din sistemul bancar.
Un alt administrator al Hidroelectrica, cu puternice legături cu PNL-ul, este Cristian-Nicolae Stoina. Acesta a fost ales pentru un mandat întreg, începând cu data de 22 ianuarie 2024, însă a făcut parte din CS-ul companiei de stat începând cu anul 2018. Acesta este fostul șef al ANAF București 2005-2007, chiar în perioada în care la Ministerul Finanțelor era Sebastian Vlădescu, vorbim de Guvernul Tăriceanu.