Legea privind piaţa internă: Comisia Europeană lansează o procedură de infringement împotriva Londrei

Sefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat joi că executivul european a lansat o procedură de infringement la adresa Regatului Unit, în conformitate cu prevederile Acordului de retragere, în legătură cu noua lege britanică privind piaţa internă, transmit Reuters, AFP şi dpa.
„În această dimineaţă, Comisia a decis să trimită o scrisoare de notificare oficială guvernului Regatului Unit. Acesta este prima etapă într-o procedură de infringement”, a declarat Ursula von der Leyen.
„Acest proiect de lege este prin natura sa o încălcare a obligaţiei de bună credinţă incluse în Acordul de retragere”, a adăugat şefa executivului comunitar.
Londra are la dispoziţie un termen de 30 de zile pentru a răspunde scrisorii executivului UE.
În urmă cu trei săptămâni, Comisia Europeană a dat termen Regatului Unit până la finalul lunii septembrie pentru a retrage proiectul de lege ce repune în discuţie angajamentele asumate de Londra în cadrul Brexitului, care a adus „atingere gravă încrederii”, subliniind că Uniunea Europeană nu va ezita să se adreseze justiţiei.
Legea privind piaţa internă îi conferă premierului Boris Johnson puterea de a anula o prevedere din Acordul de retragere care i-ar impune provinciei Irlanda de Nord reguli vamale diferite de restul Regatului Unit în perioada post-Brexit.
Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, la câteva zile după semnarea Acordului de retragere care includea condiţiile despărţirii.
Ţara a intrat de atunci într-o perioadă de tranziţie, până la 31 decembrie 2020, timp în care va continua să aplice regulile europene. Bruxellesul şi Londra profită de acest lucru pentru a negocia un acord privind viitoarea lor relaţie, în special legătura comercială, cu speranţa că ar putea intra în vigoare la 1 ianuarie 2021. În cazul absenţei unui asemenea acord, viitoarea relaţie comercială dintre UE şi Regatul Unit va fi guvernată de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.
Sursa: Agerpres
- Regimul Sandu a cedat în fața SUA: Brian Brown, lăsat să intre în R. Moldova, la o zi după ce fusese reținut și expulzat de pe Aeroportul Internațional ChișinăuBrian Brown, președintele Organizației Naționale pentru Căsătorie și al Congresului Mondial al Familiilor din SUA, a anunțat că i s-a permis, în cele din urmă, accesul în R. Moldova, la o zi după ce fusese reținut și expulzat de pe Aeroportul Internațional Chișinău. Într-o postare pe platforma X, activistul conservator a scris că autoritățile moldovene …
- Ion Cristoiu: Nicuşor Dan și-a luat copiii şi partenera ca să vadă și ei Austria și să participe la concertul de la Salzburg. Păi care-i diferența dintre el și Klaus Iohannis?„Fosta ministră a Culturii, Raluca Turcan, cea care va rămâne în istorie ca responsabilă de vânzarea către olandezi a coifului de la Cotofenești – pentru că asta a fost până la urmă, s-a dovedit a fi trimiterea celor patru piese de muzeu către olandezi care, sigur, au pus mâna pe ele și nu cred că le vor mai da – a postat …
- Dan Bucura: Câtă ipocrizie, cât fariseism pe Nicușor Dan și pe Bolojan!Nicușor Dan și Ilie Bolojan se fac vinovați de ipocrizie și fariseism pentru că s-au asociat cu Dragoș Anastasiu și l-au promovat în fruntea statului! O spune jurnalistul Dan Bucura, într-un discurs acid la adresa actualei puteri. Bucura spune că ar fi fost normal ca Anastasiu să își dea demisia și să plece până acum, …
- De ce fermierii români plătesc cele mai ridicate dobânzi bancare – de 5 ori cât belgienii?Fermierul român muncește mai mult, riscă mai mult, produce pe soluri la fel de bune ca cele din Vest – dar e condamnat la sărăcie. În România, dobânzile bancare pentru agricultură ajung și la peste 10%, în timp ce fermierii din Belgia sau Germania beneficiază de credite cu 1-2% dobândă. Cu alte cuvinte, românul plătește …
- Companiile austriece care domină piața lemnului din RomâniaIndustria lemnului din România nu mai este de mult una națională. Trei mari companii austriece au ajuns să controleze un segment uriaș din tot ce înseamnă exploatare, prelucrare și export de lemn. Sub ochii autorităților române, fără nicio strategie de protejare a resursei naturale, România a devenit un furnizor ieftin de materie primă pentru firmele …