JUSTIȚIE

Laszlo Tokes rămâne fără decorația de la Cotroceni

Decretul prezidenţial de revocare a decoraţiei oferite de statul român lui László Tőkés rămâne în vigoare, a decis justiția, căreia fostul europarlamentar i s-a adresat pentru a doua oară pentru a obține anularea retragerii Ordinului național „Steaua României”, relatează hirado.hu, care citează minuta hotărârii Curții de Apel București publicată luni pe site-ul instituției, notează stiriletransilvaniei.ro.

Instanţa de judecată a admis excepţia inadmisibilităţii acţiunii.

Előd Kincses, avocatul lui László Tőkés, a explicat pentru agenţia ungară de presă MTI că instanţa a constatat de data aceasta că nu are dreptul să examineze ordinul prezidenţial de retragere a Ordinului Crucea României. Avocatul consideră că hotărârea este „ciudată”, deoarece aceeaşi Curte de Apel a examinat şi s-a şi pronunţat deja o dată în acest caz, însă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a României nu a acceptat acea hotărâre şi a trimis cauza înapoi la prima instanţă cerând Curţii de Apel să o reexamineze.

„Acest lucru înseamnă că decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu a fost pusă în aplicare”, a declarat avocatul. Acesta a mai adăugat că, dacă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va fi consecventă, va trimite şi de această dată cazul înapoi la prima instanţă. În opinia avocatului, justiţia română încearcă să tragă de timp în acest caz și aşteaptă să se termine mandatul prezidenţial al lui Klaus Iohannis pentru a da sentinţa care, cu siguranţă, va fi nefavorabilă actualului şef al statului.

Ordinul de merit al lui László Tőkés a fost retras nu din cauza acţiunilor sale, ci din cauza exprimării unei opinii, dar libertatea de exprimare este garantată de Constituţie, a argumentat avocatul. Cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la Revoluţie, László Tőkés a fost decorat de către preşedintele Traian Băsescu cu Ordinul Steaua României în grad de Cavaler, pentru rolul său avut, în anul 1989, în Revoluţia de la Timişoara care a dus la căderea dictaturii ceauşiste.

Totuşi, această distincţie a fost retrasă de Klaus Iohannis, în martie 2016. Revocarea distincţiei a fost iniţiată, în anul 2013, de premierul Victor Ponta, după ce László Tőkés a afirmat, într-un discurs la Băile Tuşnad, că Ungaria ar trebui acorde statutul de protectorat pentru maghiarii din Transilvania, aşa cum a făcut Austria în cazul comunităţii germane din Tirolul de Sud (Italia), reamintește hirado.hu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button