Social

„Lacul lebedelor”, povestea eternei lupte dintre ego și alter ego pe scena Operei Naționale București

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 19 noiembrie, de la orele 18:30, premiera spectacolului de balet „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski, regia și coregrafia Oleg Danovski, adaptarea și punerea în scenă Oleg Danovski Jr., scenograf costume Viorica Petrovici, scenograf decoruri Adrian Damian. Conducerea muzicală Iurie Florea.

Titlu de referință în istoria baletului, „Lacul lebedelor” a avut premiera mondială pe 20 februarie 1877, la Teatrul Bolshoi din Moscova, unde nu a fost bine primit. Abia mai târziu, pe 15 ianuarie 1895, cu o nouă coregrafie realizată de Marius Petipa și Lev Ivanov a avut un succes enorm la Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

          „Lacul lebedelor” este poate cea mai veche poveste a felului în care individul alege să-și înfrângă temerile și să înfrunte părțile mai puțin luminoase din viața lui. În prezent, vorbim despre gamificare, o modalitate prin care jocul devine instrumentul de luptă împotriva multiplelor fațete pe care le capătă tristețea, singurătatea și deșertăciunea unei existențe lipsite de iubire.

          Într-un grandios arc între trecut și prezent, putem urmări traiectoria unui laitmotiv a cărui existență s-a născut odată cu ființa umană, și anume, dihotomia ego/alter ego. Cicero vorbea despre celălalt eu sau al doilea eu. Platon vorbea despre alter ego ca fiind dualitatea identitate/alteritate. Ideea unui alter ego a fost reluată în literatură – Contele de Monte Cristo sau Straniul caz al lui Dr. Jekyll și Mr. Hyde, iar recent, raportându-ne și la rolul pe care îl joacă cinematografia, îl regăsim în celebrul film Fight Club.

          Este prinţul Siegfried, personajul principal din „Lacul lebedelor”, un individ care și-a construit un alter ego tocmai pentru a-și înfrunta propriile temeri și suferințe sau proiecția viselor noastre este atât de puternică încât ajunge să ne creeze realitatea? Avem totuși o singură certitudine: viața este un șir neîntrerupt de fantasme, idealuri, transformări, suișuri, coborâșuri, iluzii, deziluzii, dar peste toate acestea rămân la finalul zilei puterea de a ne fi păstrat identitatea și bucuria de a fi ascultat glasul dragostei.

Regia și coregrafia: Oleg Danovski, Adaptarea și punerea în scenă: Oleg Danovski Jr., Scenograf costume: Viorica Petrovici, Scenograf decoruri:Adrian Damian

Dirijor: Iurie Florea

Odette / Odile: Cristina Dijmaru, Siegfried: Bogdan Cănilă, Rothbart: Cristian Șușu,

Bufonul: Riku Kawanishi; Pas de trois: Erina Yoshie, Arata Yamamoto, Ada Gonzalez; Patru lebede mici: Erina Yoshie, Diana Gal, Kana Arai, Amyra Badro;

Patru lebede mari: Greta Niță, Marina Gaspar, Adina Manda, Julia Baro; Solo spaniol: Julia Baro, Egoitz Segura; Solo napoletan: Diana Gal, Stefano Nappo; Solo ceardaș: Andrea Caleffi, Ionuț Diniță; Solo mazurka: Andrada Pătrânjel, Sergiu Dan; Mirese: Katrin Kennedy, Karen Saito, Maria Gogonea, Octavia Cristea; Regina: Alexandra Gavrilescu; Pretendenta: Margaux Chesnais; Wolfgang: Luca Gabriel

Maeștri de repetiții: Adina Tudor, Vlad Toader, Gabriela Popovici,Virgil Ciocoiu, Monica Petrică, Oana Babușka, Andra Ionete, Raluca Ciocoiu, Alexandra Gavrilescu, Lăcrămioara Proca

Solo vioară: Radu Dunca; Solo violoncel: Mladen Spasinovici

Cu participarea Baletului și Orchestrei Operei Naționale București

Vă invităm pe 19 Noiembrie 2022, de la orele 18:30 la spectacolul „Lacul lebedelor”, o poveste a eternei lupte dintre ego și alter ego, pe scena Operei Naționale București.

Informații despre stagiunea 2022-2023, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Opera Națională București puteți afla de pe site-ul oficial: https://www.operanb.ro/, de pe pagina de Instagram https://www.facebook.com/operanb.ro/, sau de pe pagina de Facebook: https://www.instagram.com/operanationalabucuresti/. Biletele pot fi achiziționate atât on-line de pe situl https://tickets.operanb.ro, cât și de la casa de bilete aflată în incinta operei din Bd. Mihail Kogălniceanu 70-72, sect. 5.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button