Social

”La Traviata” – malefic și angelic, păcătos și vulnerabil. Nu există purificare fără suferință,pe scena Operei Naționale București

Opera ”La Traviata” care înseamnă „femeia rătăcită” sau „femeia căzută” a fost compusă de Giuseppe Verdi în trei acte, bazată pe piesa ”La Dame aux Camelias” pe care a văzut-o la Paris în 1852. Numele operei se referă la eroina Violetta Valery, o curtezană care își câștigă răscumpărarea prin sacrificiu.

Giuseppe Verdi s-a inspirat din romanul ”Dama cu camelii” scris de Alexandre Dumas fiul, care prezintă povestea vieții și sfârșitul tragic al unei prostituate de rang înalt, Marguerite, care se îndrăgostește profund de Armand Duval, a căror poveste se împletește în jurul ideii că noblețea și puritatea acestei iubiri pot fi dovedite doar prin despărțirea Margueritei de Armand, în timp ce compunea opera La Traviata și i-a creat pe eroina Violetta și pe tânărul ei iubit Alfredo, exploatând unele dintre cele mai mari dileme ale lumii secolului al XIX-lea: prostituția, pasiunea și boala.

Opera ”La Traviata” compusă de Giuseppe Verdi descrie așa-zisa viață plăcută și sfârșitul tragic al unei curtezane de elită, care se confruntă cu dragostea adevărată și moartea. Motivul morții este tuberculoza, o boală care a fost cea mai populară și romantică, acceptată a fi potrivită mai ales femeilor păcătoase ca răscumpărare a păcatelor lor în literatura și opera secolului al XIX-lea. Prejudecățile societății cu privire la păcatele Violettei sunt șterse de marele sacrificiu pe care îl face eroina: părăsirea omului iubit de dragul demnității și onoarei. Compozitorul oferă personajelor din operă și publicului mai puțină suferință, prin alegerea unui adio pașnic pentru Violetta, hipnotizând publicul prin potențialul elementelor muzicale și teatrale. ”La Travita” determină publicul să-și pună întrebări despre adevărata natură a demnității, purității și iubirii, expune nevoia de compasiune, simpatie și tandrețe a curtezanelor unei societăți de clasă superioară. Succesul din spatele acestei povești face ca societatea să-și înfrunte prejudecățile prin moartea dramatică a unei femei căzute.

Regie şi mişcare scenică – Paul Curran, Scenografie – Gary McCann, Maeștri de cor – Daniel Jinga, Adrian Ionescu, Lighting design – Paul Hackenmueller, Asistenți de regie – Paula Stoica, Claudia Machedon

Vă invităm sâmbată, 18 Noiembrie 2023, de la orele 18:30 să descoperiți emoția cu opera ”LA TRAVIATA”, o poveste despre iubire și iertare, pe scena Operei Naționale București.

Informații despre stagiunea 2023-2024, cât și calendarul spectacolelor și evenimentelor desfășurate la Opera Națională București puteți afla de pe site-ul oficial: https://www.operanb.ro/. Biletele pot fi achiziționate atât on-line de pe situl https://tickets.operanb.ro cât și de la casa de bilete aflată în incinta operei din Bd. Mihail Kogălniceanu 70-72, sect. 5.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button