Știrile 60m.RO

Ginerele lui Viktor Orbán cumpără una dintre cele mai valoroase proprietăți din București. Tranzacție de 50 de milioane de euro

Compania Gránit Asset Management, controlată de István Tiborcz, ginerele premierului ungar Viktor Orbán, este în procesul final de achiziție a clădirii de birouri Equilibrium 1 din București. Tranzacția, estimată la 50 de milioane de euro, marchează intrarea acestuia pe piața imobiliară românească. Această achiziție se înscrie în tendința tot mai accentuată a investitorilor maghiari de a cumpăra proprietăți premium în România.

Gránit Asset Management, companie controlată de omul de afaceri István Tiborcz, este aproape de finalizarea achiziției clădirii de birouri Equilibrium 1 din București de la dezvoltatorul suedez Skanska. Tranzacția este evaluată la aproximativ 50 de milioane de euro și reprezintă prima investiție majoră a acestui grup în sectorul imobiliar românesc.

Procesul de due diligence a fost finalizat în toamna anului trecut, însă semnarea acordului a fost amânată pentru prima parte a anului 2024, în contextul unui volum record de investiții imobiliare în România, conform experților din domeniu.

Achiziția a fost una competitivă, având în vedere că și fondul ungar Adventum, un jucător activ pe piața de birouri din București, a fost interesat de această proprietate. Inițial, Skanska stabilise un preț de vânzare de 53 de milioane de euro, însă Gránit Asset Management a obținut o ofertă mai avantajoasă.

Equilibrium 1 – o proprietate premium

Situat în nordul capitalei, complexul Equilibrium este amplasat într-o zonă de afaceri dinamică, pe un teren care a aparținut anterior Institutului Național al Lemnului. Clădirea Equilibrium 1, finalizată în noiembrie 2019, are 11 etaje, o suprafață închiriabilă de 19.500 de metri pătrați și 228 de locuri de parcare. În prezent, spațiile sunt ocupate integral de companii precum Signal Iduna, Iron Mountain, Secom Healthcare, Newton, Moov Leasing, Elegance Decor, Caliz Box, DBH, Fly Go și SMS Metallurgy Romania.

În cadrul aceluiași complex, Skanska a livrat în decembrie 2022 și a doua clădire, Equilibrium 2, cu o suprafață similară, dar cu un grad de ocupare mai redus, ceea ce face vânzarea acesteia mai dificilă. Deși dezvoltatorul suedez intenționează să vândă ambele imobile, doar prima clădire este aproape de a-și schimba proprietarul.

Până în momentul publicării acestei știri, reprezentanții Skanska au refuzat să comenteze detaliile tranzacției, iar Gránit Asset Management nu a oferit un răspuns oficial.

Cine este István Tiborcz?

István Tiborcz este proprietarul grupului BDPST, un conglomerat cu activități în domeniile turismului, imobiliar, bancar, al asigurărilor și logisticii. Soția sa, Ráhel Orbán, fiica premierului ungar Viktor Orbán, este director de creație în cadrul diviziei hoteliere a grupului. Printre proprietățile BDPST se numără șapte complexuri hoteliere în Ungaria, majoritatea sub brandul Botaniq Collection, inclusiv castelul neo-renascentist din Tura, transformat într-un hotel de lux de 5 stele.

În 2021, grupul BDPST a cumpărat 57% din Gránit Bank, o instituție fondată în 2010 de milionarul Sándor Demján, iar în prezent deține 43% din acțiuni. De asemenea, Tiborcz controlează Gránit Asset Management, fostul Diófa Asset Management, care administrează active de peste 2,2 miliarde de euro pentru clienți instituționali și de retail, dintre care aproape un miliard de euro sunt investiții imobiliare.

Averea lui István Tiborcz este estimată la aproximativ 250 de milioane de euro, situându-l pe locul 19 în clasamentul „A 100 Leggazdagabb”, care listează cei mai bogați unguri. Comparativ cu 2023, când era evaluată la 176 de milioane de euro, averea sa a crescut semnificativ.

Investitorii maghiari, tot mai prezenți pe piața românească

Achiziția Equilibrium 1 confirmă interesul crescut al investitorilor maghiari pentru sectorul imobiliar din România. Printre aceștia se numără:
• Adventum, care a cumpărat Hermes Business Campus din Pipera pentru peste 150 de milioane de euro.
• Indotek, care deține Plaza M din Târgu Mureș și mai multe clădiri de birouri în București.
• Tamás Leisztinger, un alt om de afaceri apropiat de Viktor Orbán.
• Optima Investment, administratorul fundațiilor create de Banca Națională a Ungariei, care a achiziționat în 2019 pachetul majoritar de acțiuni din cadrul GTC.

Prin această tranzacție, Gránit Asset Management își consolidează prezența în regiune, iar piața imobiliară românească atrage tot mai mult capital străin, în special din Ungaria.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button