La iarnă urmează scumpiri uriașe la gaze și energie electrică

Distribuie acest articol!

Au apărut probleme grave la furnizarea de gaze, și astfel urmează noi scumpiri a facturilor la gaze și energie electrică la iarnă. Preţurile gazelor naturale sunt deja la niveluri record.

Dacă va fi o iarnă grea și în Europa va fi o criză a gazelor naturale, o parte din întreprinderile din domeniu vor falimenta, a atras atenția Centrica, o companie din Marea Britanie și unul dintre cei mai mari furnizori de utilități din regiune.

Pe lângă majorarea facturilor la energie în cea mai mare parte a Europei, această situație ar agrava deficitul care provoacă un val global de inflație.

Preţurile gazelor naturale sunt deja la niveluri record pentru această perioadă. Cotaţiile sunt şi de cinci ori mai mari decât acum un an.

Există temeri că țările europene se vor confrunta cu o penurie de gaze la iarnă, când cererea, deja ridicată, va fi mai puternică. În prezent, livrările producătorilor şi exportatorilor sunt prea mici pentru ca distribuitorii să-şi umple depozitele.

Cassim Mangerah, directorul diviziei de trading a Centrica, spune că o iarnă lungă sau prea rece va duce preţurile şi mai sus, ceea ce va obliga unele companii cu consum mare de energie să-şi diminueze producţia.

„N-am mai văzut aşa ceva în ceea ce priveşte preţurile“, a explicat aceasta. „Dacă va fi o criză de aprovizionare în această iarnă, piaţa va putea fi echilibrată prin activitatea economică.

Dacă preţurile ajung prea sus, atunci este probabilitatea că unele companii dependente de gaze ar putea decide ca pur şi simplu să nu mai producă.

“ Altfel spus, unele afaceri şi-ar putea închide fabricile. O astfel de perspectivă o creează şi revenirea cu forţe noi a pandemiei de COVID. Tom Marzec-Manser, analist la firma de consultanţă ICIS, spune că situaţia cu aprivizionarea cu gaze „ mai degrabă s-a înrăutăţit în timpul verii, în loc să se îmbunătăţească“ în Europa.

„De aceea şi cresc preţurile. Nu este de neconceput ca industria să-şi închidă producţia, dar dacă se întâmplă aşa, va fi pentru scurt timp, când cererea va fi maximă.“


Distribuie acest articol!
%d blogeri au apreciat: