Politică

Klaus Iohannis susține pașaportul de vaccinare. Merkel a dat ordin CE să implementeze proiectul

Președintele României, Klaus Iohannis, a participat, în perioada 25-26 februarie 2021, la reuniunea extraordinară a Consiliului European, în format de videoconferință. Președintele României a afirmat în ianuarie că nu susține obligativitatea pașaportului de vaccinare pe teritoriul UE, însă ieri a făcut un pas în spate. Nu este pentru prima dată când Klaus Iohannis afirmă ceva și apoi se răzgândește.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat, joi, că certificatele digitale pentru vaccinare, care vor permite oamenilor să călătorească în Europa în pofida pandemiei de coronavirus, vor fi probabil disponibile înainte de venirea verii, transmite Reuters.

 ”Toată lumea a fost de acord că avem nevoie de un certificat digital de vaccinare”, a afirmat Merkel într-o conferinţă de presă, susţinută după un summit virtual al Uniunii Europene.

Merkel a adăugat că Comisia Europeană va avea nevoie de aproximativ trei luni pentru a crea baza tehnică pentru astfel de documente.

Unul dintre principalele subiecte abordate s-a referit la coordonarea Uniunii Europene (UE) în contextul pandemiei de COVID-19 și acțiunea în domeniul sănătății, cu accent pe lecțiile învățate din criza curentă, consolidarea rezilienței UE în domeniul sănătății și al managementului crizelor, în perspectiva creării unei Uniuni a Sănătății, precum și aspecte privind cooperarea internațională în domeniu. Liderii europeni au discutat, de asemenea, aspecte legate de securitate și apărare, cu accent pe cooperarea în domeniu la nivel UE și complementaritatea cu demersurile de la nivel internațional, precum și aspecte privind Vecinătatea Sudică a Uniunii.

Turiștii care vor deține un pașaport de vaccinare ar putea călători mai ușor și fară teama carantinarii în spațiul Uniunii Europene, afirmă susținătorii proiectului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button