Internațional

Kissinger susține că Ucraina va trebui să cedeze teritorii: Drumul diplomației poate părea complicat și frustrant. Trebuie curaj în această călătorie

Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA și consilier pentru securitate națională, a spus că lumea s-ar putea afla într-un moment de cotitură în conflictul din Ucraina și a cerut discuții pentru realizarea păcii.

Henry Kissinger, fostul secretar de stat al SUA și consilier pentru securitate națională, și-a expus gândurile într-un eseu publicat de The Spectator, un săptămânal britanic.

”Lumea de astăzi se află într-un punct de cotitură, deoarece iarna impune o pauză operațiunilor militare de amploare. Mi-am exprimat în mod repetat sprijinul pentru efortul militar aliat de a contracara agresiunea Rusiei în Ucraina. Dar se apropie momentul în care trebuie să construim o nouă structură în vederea atingerii păcii prin negociere”, a scris veteranul diplomat.

Potrivit lui Kissinger, ”Ucraina a devenit un stat important în Europa Centrală pentru prima dată în istoria modernă”, rezistând forțelor ruse.

Fostul secretar de stat a spus că rezultatul conflictului nu ar trebui să fie o Rusie slăbită. El a spus că ”Rusia a adus contribuții decisive la echilibrul global și la echilibrul puterii de peste jumătate de mileniu”. ”Rolul său istoric nu trebuie degradat”, a scris el.

Dacă Rusia, cu ”întinderea sa nucleară globală”, ar fi cuprinsă de probleme interne, aceasta ar putea declanșa probleme în întreaga lume, a spus el.

Propunerile lui Kissinger

Fostul diplomat a menționat propunerea pe care a făcut-o în mai, de a stabili o linie de încetare a focului de-a lungul granițelor teritoriului care era controlat de Kiev începând cu 24 februarie. El a spus că Rusia se poate retrage din zonele pe care le-a ocupat în timpul operațiunii militare speciale, dar nu din RPD, LPR și Crimeea.

”Dacă linia de demarcație antebelică dintre Ucraina și Rusia nu poate fi atinsă prin luptă sau prin negociere, s-ar putea explora recurgerea la principiul autodeterminării. Referendumurile supravegheate la nivel internațional privind autodeterminarea ar putea fi aplicate teritoriilor deosebit de divizionate”, a continuat Kissinger,

”Scopul unui proces de pace ar fi dublu: să confirme libertatea Ucrainei și să definească o nouă structură internațională, în special pentru Europa Centrală și de Est. În cele din urmă, Rusia ar trebui să-și găsească un loc într-o astfel de ordine”.

Potrivit fostului secretar de stat, ”drumul diplomației poate părea complicat și frustrant. Dar progresul către el necesită atât viziune, cât și curajul de a întreprinde călătoria”.

”Căutarea păcii și ordinii are două componente care sunt uneori tratate ca fiind contradictorii: urmărirea elementelor de securitate și cerința unor acte de reconciliere”, a spus el.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button