Internațional

KIEV: Rușii vor continua bombardamentele de la centrala nucleară Zaporojie

Rusia bombardează centrala nucleară Zaporojie cu scopul de a o deconecta de la sistemul energetic al Ucrainei, a transmis sâmbătă seara compania ucraineană de energie nucleară Energoatom citată de Kyiv Independent.

În urma recentelor atacuri ale Rusiei asupra zonei din apropierea centralei, compania ucraineană de energie nucleară Energoatom a precizat că Rusia urmărește ”să distrugă infrastructura stației și să deterioreze toate transporturile de energie” pentru a întrerupe electricitatea în sudul Ucrainei.

”Prin urmare, bombardarea centralei este probabil să continue”, a mai precizat Energoatom pe Telegram.

Anterior, compania a raportat că există ”un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei din cauza bombardamentului Rusiei din 5 august.

Unul dintre reactoarele centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, aflate sub controlul forțelor ruse, a fost oprit, anunțase sâmbătă compania ucraineană de energie atomică.

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) și-a exprimat sâmbătă îngrijorarea serioasă cu privire la bombardamentul de vineri de la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina, declarând că acțiunea arată riscul unui dezastru nuclear.

”Sunt extrem de îngrijorat de bombardamentele de ieri de la cea mai mare centrală nucleară din Europa, care subliniază riscul foarte real al unui dezastru nuclear care ar putea amenința sănătatea publică și mediul în Ucraina și nu numai”, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi într-un comunicat citat de Reuters.

Grossi a cerut tuturor părților din conflictul din Ucraina să exercite ”cea mai mare reținere” în zona centralei.

Obuzele au lovit vineri o linie electrică de înaltă tensiune de la centrală, determinând operatorii acesteia să deconecteze un reactor, în ciuda faptului că nu a fost detectată nicio scurgere radioactivă.

Centrala a fost capturată de forțele ruse la începutul lunii martie, la scurt timp după declanșarea războiului de Vladimir Putin, dar este încă condusă de tehnicienii săi ucraineni.

Compania de energie nucleară de stat a Ucrainei Energoatom a dat vina pe Rusia pentru pagubele de la centrală.

De partea cealaltă, ministerul rus al Apărării a acuzat forțele ucrainene de bombardarea centralei, spunând că o scurgere de radiații a fost evitată doar prin ”noroc”.

Grossi a spus că acțiunea militară care pune în pericol siguranța și securitatea centralei Zaporojie ”este complet inacceptabilă și trebuie evitată cu orice preț”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button