Știrile 60m.RO

Justiția română, umilită la Paris! Franța refuză extrădarea lui Paul de România, condamnat definitiv pentru corupție

Deși condamnat definitiv la închisoare pentru trafic de influență, Paul de România scapă de executarea pedepsei și rămâne liber în Franța. Curtea de Apel din Paris a refuzat, pentru a doua oară, să îl extrădeze, invocând nereguli în sistemul judiciar românesc. Statul român, incapabil să-și apere deciziile definitive în fața unei instanțe europene, încasează o nouă lovitură de imagine. Între timp, un condamnat fugar se bucură de protecție sub pretextul unui “proces nedrept”.

Lovitură dură și revoltătoare pentru România: justiția franceză refuză, din nou, extrădarea lui Paul-Philippe al României, condamnat definitiv în 2020 la 3 ani și 4 luni de închisoare pentru fapte de corupție. Deși instanțele române au emis două mandate de arestare și au solicitat predarea acestuia în repetate rânduri, Curtea de Apel din Paris a decis să-l protejeze pe fugar. Motivul? Nereguli birocratice și “îndoieli” privind corectitudinea procesului din România.

Paul de România nu este un simplu cetățean – este un condamnat penal care a fost găsit vinovat de trafic de influență și complicitate, într-un dosar cu un prejudiciu uriaș, de peste 145 de milioane de euro. În loc să-și execute pedeapsa, fugarul s-a refugiat în Franța și, cu ajutorul avocaților săi, a transformat o condamnare definitivă într-o luptă de imagine împotriva statului român.

Mai grav este că justiția din România a fost desființată, practic, în instanță europeană. Curtea de Apel din Paris a considerat că procesul nu a fost corect, pe motiv că doi dintre judecătorii care l-au condamnat pe Paul nu ar fi depus jurământul corect. O chichiță birocratică a fost transformată într-un motiv suficient pentru ca o sentință definitivă, emisă de Înalta Curte de Casație și Justiție, să nu mai valoreze nimic.

Autoritățile române au invocat, în sprijinul celei de-a doua cereri de extrădare, o decizie clară a Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), care a sancționat Franța pentru nerespectarea principiului încrederii reciproce între sistemele judiciare ale statelor membre. Chiar și așa, Franța a decis să își mențină poziția, dând o lecție dureroasă României: justiția voastră nu este suficient de credibilă.

Într-un comentariu arogant și sfidător, avocata lui Paul de România a declarat că instanța franceză a pus capăt “unei hărțuiri procedurale inacceptabile” și a apărat “statul de drept”. Dintr-o dată, corupția este prezentată ca o luptă nobilă pentru justiție, iar infractorii se transformă în victime.

Este absolut revoltător că, în ciuda unei condamnări definitive și a unei decizii CJUE, România nu reușește să aducă în fața justiției un condamnat. Mai mult decât o problemă diplomatică sau judiciară, acest caz arată eșecul profund al statului român de a-și apăra suveranitatea juridică și integritatea sistemului. Iar între timp, cei care fură de la stat continuă să evadeze, la propriu și legal, în confortul unor capitale occidentale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button