JUSTIȚIE

Judecătorii o scaldă: Când se prescriu faptele pentru care e judecat Vanghelie

Procurorii DNA au cerut, marţi, conducerii Curţii de Apel Bucureşti să desemneze “cu celeritate” judecători titulari pentru procesul şpăgilor de peste 30 de milioane de euro în care Marian Vanghelie a primit pe fond 11 ani şi 8 luni de închisoare.

La o lună după plecarea judecătorilor Anastasia Gargale şi Cătălin Toma Răileanu, pe fostul primar al Sectorului 5 n-are cine să îl judece în apel, iar faptele i se prescriu în primăvara anului 2025.

Potrivit sursei citate, instanţa a amânat dosarul lui Vanghelie pentru data de 14 noiembrie 2023, după ce un complet de permanenţă a constatat că nici de data acesta conducerea Curţii de Apel Bucureşti nu a desemnat judecători titulari pentru procesul fostului primar al Sectorului 5.

Cauza este la al 28-lea termen de judecată. La Tribunalul Bucureşti, procesul a durat 93 de termene.

Este pentru a doua oară când dosarul lui Vanghelie bate pasul pe loc din pricina unei probleme administrative. Pe data de 3 octombrie 2023, cauza a fost amânată după ce fostul primar a rămas fără complet: un judecător a plecat la CSM, iar celui de-al doilea nu i-a mai fost prelungită detaşarea, astfel că s-a întors la instanţa ierarhic inferioară.

De asemenea, continuă site-ul citat, la termenul de marţi, procuroarea de şedinţă a DNA a arătat că a depus o adresă către preşedintele Secţiei a II-a Penală a CAB, judecătorul Cristian Răzvan Ilie, prin care îi aduce la cunoştinţă că se apropie termenul de prescripţie.

“Depunem adresă către preşedintele de secţie pentru a desemna cu celeritate judecători titulari în complet, având în vedere iminenţa termenului de prescripţie. Avem deja o lună fără complet de judecată”, a susţinut procuroarea DNA.

Conform Ziare.com, ultima faptă a lui Marian Vanghelie de la care curge termenul de prescripţie e una de spălare de bani din data de 3 februarie 2015. Spălarea de bani se pedepseşte cu până la 10 ani de puşcărie (12 pe legea veche, dar se aplică norma mai favorabilă), astfel că termenul de prescripţie e de 10 ani. Termenul la care Marian Vanghelie va scăpa de răspunderea penală este pe data de 3 februarie 2025.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button