Judecător clujean: S-a restricţionat luatul mesei la restaurant, iar pe de altă parte a fost permisă organizarea Untold, Electric Castle, a congresului PNL
Decizia Curţii de Apel Cluj care a dispus anularea stării de alertă şi a implementării certificatului verde pe teritoriul României arată că măsura pe de o parte impune restricţii privind luatul mesei în oraş, iar pe de altă parte permite organizarea unor evenimente la care participă zeci de mii de persoane precum Untold, Electric Castle, Saga sau congresul PNL.
„Dublă măsură” a fost argumentul invocat de Secţia de contencios administrativ din cadrul Curţii de Apel Cluj în decizia prin care, săptămâna trecută, a dispus anularea a trei Hotărâri ale Guvernului României – două vizând prelungirea stării de alertă, iar a treia reglementând folosirea aşa-numitului certificat verde pentru unele activităţi.
În Ordonanţa preşedinţială 236/28 septembrie 2021 emisă de judecătorii clujeni se precizează: „Curtea remarcă că la data de 09.09.2021 când a fost adoptat HG 932/2021 a început festivalul Untold care a avut o participare potrivit organizatorilor de 360 de mii de persoane, circa 75.000 de persoane pe zi, iar cu toate că Guvernul a invocat creşterea activităţii epidemice nu a modificat condiţiile stabilite pentru participarea la festivaluri, lăsând plafonul maxim de 75.000 persoane. Anterior doar la Cluj-Napoca au mai existat festivalurile Electric Castle la care au participat circa 186.000 persoane şi Jazz in the Park cu circa 100.000 persoane, în timp ce la Bucureşti s-a desfăşurat festivalul Saga, cu participarea a circa 135.000 de oameni şi Congresul Partidul Naţional Liberal cu circa 5000 de oameni prezenţi în interiorul locului de desfăşurare. Or, în condiţiile în care astfel de evenimente ar avea loc lunar, majoritatea populaţiei ar fi purtătoare a virusului SARS COV 2, iar România ar rămâne permanent în stare de alertă. Prin urmare, s-a luat dubla măsură a restricţionării pe de o parte de la evenimente fireşti cum ar fi activităţile sportive, luatul mesei la un restaurant, activităţi cu adevărat culturale, iar pe de altă parte a fost permisă organizarea unor evenimente ce implică participarea a zeci de mii de persoane şi care generează o aglomerare de persoane unde este discutabil dacă se poate menţine o distanţă de control şi această modalitate de normare este cel puţin nefirească”, se arată în Ordonanţa preşedinţială a Curţii de apel Cluj.
„ÎMPART ŢARA ÎN DOUĂ”
Magistraţii au mai susţinut: „Pe de altă parte, toate aceste HG-uri au împărţit populaţia României în persoane vaccinate şi nevaccinate punând semnul egalităţii între o persoană nevaccinată şi una bolnavă şi între o persoană vaccinată şi una sănătoasă, fapt pe care instanţa îl consideră absolut inadmisibl”. În decizia instanţei se mai arată: „Nu se poate considera că orice vaccin din cele puse în circulaţie este benefic oricărei persoane, indiferent de vârsta acesteia sau starea de sănătate, iar situaţia apărută în Japonia ca urmare a campaniei de vaccinare, ce a condus la demisia Guvernului respectiv, este de natură a conduce toate guvernele naţionale la o analiză profundă a tupului de risc. Mai mult, unele state europene au aprecia periculoase pentru sănătatea cetăţenilor folosirea vaccinului Astrazeneca sau Johnson, ca urmare a unor efecte negativa sau unui risc pentru sănătatea persoanelor. În România, nu doar că aceste efecte negative nu au fost discutat, dar s-a ajuns la un fel de cenzură a discuţiilor cu privire la acest aspect, inclusiv pe internet, toate eforturile guvernului fiind dirijate în susţinerea campaniei de vaccinare”
HOTĂRÂREA NU ESTE DEFINITIVĂ
Un complet de la Curtea de Apel Cluj a admis, marţi, 5 octombrie, o acţiune formulată de două persoane fizice – Kapacza MIkolt Krisztina şi Marin Gabriel – care solicită anularea a trei Hotărâri ale Guvernului României. Două dintre actele normative vizează prelungirea stării de alertă, iar a treia reglementează folosirea aşa-numitului certificat verde pentru unele activităţi. Soluţia Curţii de Apel Cluj nu este definitivă, procesul urmând a fi tranşat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.