Politică

Joe Biden: Pandemia de Covid-19 ”s-a încheiat” în Statele Unite

Preşedintele Joe Biden a declarat pandemia ”încheiată” în Statele Unite, chiar dacă numărul americanilor care mor din cauza COVID-ului continuă să crească, relatează BBC.

Biden a spus că, deşi ”încă ne confruntăm cu această problemă”, situaţia se îmbunătăţeşte rapid.Statisticile arată că peste 400 de americani, în medie, mor din cauza virusului în fiecare zi.Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a declarat săptămâna trecută că ”întrevede” sfârşitul pandemiei.

Într-un interviu pentru 60 Minutes al postului CBS, Biden a spus că SUA întreprinde acţiuni ”numeroase” pentru a controla virusul.Interviul – difuzat în weekend – a fost parţial filmat cu ocazia Salonului Auto de la Detroit, unde preşedintele a făcut semn către mulţime.”Dacă observaţi, nimeni nu poartă măşti. Toată lumea pare să fie într-o formă destul de bună… Cred că se schimbă (n.r. situaţia)”, a subliniat el.În august, oficialii americani au prelungit până pe 13 octombrie situaţia de urgenţă de sănătate publică declanşată de COVID, care este în vigoare din ianuarie 2020.Până în prezent, peste un milion de americani au murit din cauza pandemiei.Datele furnizate de Universitatea Johns Hopkins arată că media pe şapte zile a deceselor este în prezent de peste 400, cu peste 3.000 de morţi în ultima săptămână.În ianuarie 2021, peste 23.000 de morţi au fost raportaţi din cauza virusului într-o singură săptămână. Aproximativ 65% din populaţia totală a SUA este considerată complet vaccinată.Oficialii din domeniul sănătăţii publice şi-au exprimat în ultimele săptămâni optimismul prudent în ceea ce priveşte îmbunătăţirea situaţiei pandemice, dar continuă să îndemne oamenii să rămână precauţi.SUA au autorizat recent vaccinuri noi care protejează populaţia de varianta Omicron, dominantă în prezent în ţară.La 6 septembrie, coordonatorul răspunsului la Covid-19 de la Casa Albă, Ashish Jha, a declarat că SUA au ”marcat schimbare importantă” în lupta împotriva virusului, dar a subliniat necesitatea ”pregătirii pentru răsturnări de situaţii neprevăzute”.Săptămâna trecută, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că lumea ”nu a fost niciodată într-o poziţie mai bună pentru a pune capăt pandemiei”.”Nu ne aflăm încă în acel punct. Dar sfârşitul este la orizont”, a evocat el.De asemenea, virusul Covid-19 continuă să aibă un impact semnificativ asupra economiei americane. Biroul Naţional de Cercetare Economică a anunţat săptămâna trecută că aproximativ 500.000 de persoane au rămas şomere în urma pandemiei.Biden a spus că pandemia a avut un impact ”profund” asupra psihicului americanilor.”A schimbat totul… atitudinile oamenilor despre ei înşişi, despre familiile lor, despre starea naţiunii, despre starea comunităţilor lor. A fost o perioadă foarte dificilă. Foarte dificilă”, a adăugat liderul SUA.Peste 6,5 milioane de persoane au murit de la începutul pandemiei în întreaga lume. SUA au avut cel mai mare număr de decese, urmate de India şi Brazilia.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button