Internațional

Japonia a pierdut 800.000 de locuitori în 2022, un record

Japonia a înregistrat o scădere record a populației în 2022, potrivit datelor guvernamentale publicate miercuri, 26 iulie, în condițiile în care guvernul japonez a intensificat măsurile pentru a încerca să îmbunătățească rata foarte scăzută a natalității. Numărul cetățenilor japonezi era de 122,42 milioane la 1 ianuarie 2023, cu aproximativ 800.500 mai puțin decât în 2021, potrivit unui raport al Ministerului Afacerilor Interne, citat de Le Figaro.

Această scădere de 0,65% este cea mai mare din 1968, anul de când sunt disponibile statistici comparabile, a adăugat ministerul. Și, pentru prima dată, toate cele 47 de departamente ale țării au înregistrat o scădere a populației.

30% din populația în vârstă de 65 de ani sau mai mult

Multe țări industrializate înregistrează o scădere a ratei natalității, dar tendința este deosebit de pronunțată în arhipelagul japonez, unde populația scade de 14 ani la rând. Procentul populației în vârstă de 65 de ani și peste în Japonia (aproximativ 30%) este al doilea cel mai mare din lume, după Monaco.

În schimb, populația rezidenților străini din țară a crescut anul trecut cu 289.498 de persoane, o creștere de 10,7%, ajungând la un total de aproape trei milioane, un nivel record. Această creștere bruscă a coincis, de asemenea, cu relaxarea restricțiilor legate de Covid 19 la granițele Japoniei începând de anul trecut. Japonia are reguli relativ stricte în materie de imigrație, dar guvernul le relaxează treptat pentru a face față deficitului de forță de muncă.

Prim-ministrul Fumio Kishida a declarat în ianuarie că Japonia este „pe punctul de a nu mai putea continua să funcționeze ca societate”. Arhipelagul a înregistrat mai puțin de 800.000 de nașteri în 2022, un minim istoric, potrivit cifrelor publicate la începutul acestui an.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button