Internațional

JAF: Nuclearelectrica vrea să dea 841 milioane de lei unei firme cu cifră de afaceri zero

Nuclearelectrica vrea să își împrumute o firmă la care este unic acționar, EnergoNuclear SA, cu 841 milioane de lei. Banii sunt alocați în mumele proiectului Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă, care este tărăgănat de cel puțin 15 ani.

Informația apare în convocatorul ședinței AGA care va avea loc pe 18 iulie. Nuclearelectrica este un producător de energie, la care Ministerul Energiei este acționar majoritar.

Nu este pentru prima oară când Nuclearelectrica încearcă să dea sume mari de bani unei firme la care este acționar. A mai încercat și în luna aprilie să împrumute 242 de milioane de dolari. Atunci banii erau pentru RoPower Nuclear SA. Aceasta este firma care se ocupă de mini-reactoarele de la Doicești. Atunci, Nuclearelectrica nu a avut succes, deoarece acționarii s-au opus. Surse din Ministerul Energiei, principalul acționar, au spus că împrumutul nu era justificat legal.

Pentru noul împrumut, Consiliul de Administrație al companiei a convocat acționarii într-o ședință pe 18 iulie. Unul dintre punctele de pe ordinea de zi, publicată joi, este aprobarea deciziei de investiții la 3 și 4 de la Cernavodă.

Ce înseamnă această decizie de investiție? Potrivit convocatorului, decizia de investiții constă în finanțarea bugetului lucrărilor preliminare al proiectului, în limita unui plafon de maxim 841 milioane lei.

Într-un alt punct din convocator apare acordarea către EnergoNuclear S.A. „a unui împrumut, convertibil în acțiuni, în limita plafonului de maxim 841.000.000 lei. Banii sunt pentru finanțarea EnergoNuclear, companie la care Nuclearelectrica este unic acționar.

EnergoNuclear are 15 ani și zero cifră de afaceri

EnergoNuclear este o companie înființată în 2009, cu scopul de a se ocupa de proiectul Reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă. Proiectul nu a fost concretizat nici până acum. În afară de a fi încheiate o serie de acorduri fără rezultate, singurul lucru concret care s-a făcut a fost plata salariilor anagajaților de la EnergoNuclear.

Potrivit datelor de pe Termene.ro, compania avea anul trecut 35 de angajați. Din 2009 până acum, cifra de afaceri a fost zero.

Potrivit proiectului de strategie energetică, noul termen pentru construirea Reactoarelor 3 și 4 este 2035. În decembrie 2022, Guvernul susținea că Unitatea 3 de la Cernavodă ar urma sa intre în exploatare la finalul anului 2030, iar un an mai târziu Unitatea 4. Costuri erau estimate în urmă cu doi ani la peste 7 miliarde de euro.

Fiecare reactor ar urma să aibă câte 700 MW, la fel ca Unitățile 1 și 2 care funcționează deja.

Cum a mai încercat Nuclearelectrica să împrumute o altă companie de proiect

În 17 aprilie, în ședința AGA, Ministerul Energiei a blocat proiectul firmei Nuscale din SUA de construire a mini-reactoarelor de la Doicești. Ministerul Energiei este acționarul majoritar al Nuclearelectrica.

Un punct de pe ordinea de zi era aprobarea unui împrumut cerut de compania de proiect RoPower Nuclear SA, deținută în cote egale de Nuclearelectrica și de firma privată Nova Power & Gas. Valoarea împrumutului era de 243 milioane dolari.

Surse din Ministerul Energiei au explicat că împrumutul nu a primit aviz de la direcția financiară a Nuclearelectrica. Motivul ar fi fost că nu era bine justificat. De altfel, la sfârșitul lunii martie, Dan Niculaie Faranga și-a dat demisia din funcția de director financiar al companiei.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button