Știrile 60m.RO

JAF NAȚIONAL: În timp ce în România prețul electricității este de 69 euro / MWh, în Spania și Portugalia a ajuns la 1 EURO

​Cea mai ieftină energie electrică din Europa este vândută pe piețele spot din Spania și Portugalia. De peste o lună și jumătate, prețurile au scăzut atât de mult încât, zile la rând, energia este tranzacționată la valori extrem de mici, ajungând miercuri la un nivel mediu de doar 1 euro. Această tendință de menținere a prețurilor la niveluri extreme este influențată de producțiile mari de energie regenerabilă, în special fotovoltaică.

Analizând evoluția prețurilor de pe piețele europene, din ultima lună, putem observa că și energia electrică din Franța începe să fie tranzacționată la niveluri tot mai mici, cu până la 20 euro / MWh mai puțin față de nivelurile de pe alte piețe.

Prețuri tot mai mici în vestul Europei / România este printre cei scumpi

În timp ce în Spania și Portugalia, energia electrică era vândută cu 1 euro, pe celelalte piețe spot, media s-a situat în jurul valorii de 70 euro/ MWh. Doar în Franța și țările din nordul Europei erau miercuri ceva mai mici, în jur de 50 euro / MWh.

Pe piața zilei următoare din România, energia electrică s-a tranzacționat miercuri cu 69 euro / MWh.

De câteva zile, aceasta este tendința, cu prețuri extrem de mici în Spania și Portugalia. De exemplu, în weekend, un MWh a fost tranzacționat, în medie, cu 2 euro în Spania, cu 10 euro în Franța, 38 euro în Germania și 46 euro în România. Cea mai scumpă piață este cea din Italia, unde 1 MWh este vândut și cu până la 20 euro/MWh mai mult față de media din alte țări.

Energia electrică din Spania și Portugalia s-a mai vândut la prețuri extrem de reduse și la sfârșitul lunii februarie – începutul lui martie, timp de aproape două săptămâni. În rest, tranzacțiile de pe piața spaniolă sunt făcute la un nivel mediu de 40 euro / MWh.

Cu cât crește energia verde cu atât scad prețurile

Prețurile energiei electrice din Spania au scăzut aproape de zero, deoarece parcurile eoliene și fotovoltaice produc mai multă energie ca niciodată în zona mediteraneană, arăta Bloomberg, în urmă cu aproape o lună.

În timp ce scăderea bruscă a prețurilor este favorabilă pentru consumatori, deoarece acestea se vor reflecta în facturile gospodăriilor, nivelurile mai scăzute pe termen lung riscă să afecteze investițiile în capacități regenerabile, în contextul în care Europa este în plină tranziție către o economie verde.

În plină criză energetică, pe piețele spot un MWh de energie electrică ajunsese la niveluri record de peste 550 – 600 euro/MWh.

​Criza energetică, provocată de Rusia prin manipularea livrărilor de gaze și invadarea Ucrainei, a dus la schimbări majore pe piețele energetice din Europa, într-un timp scurt. În primul rând, dorința de a scăpa cât mai rapid de dependența rusească a determinat creșteri record ale surselor regenerabile, scopul fiind înlocuirea gazului și cărbunelui, dar și scăderi mari de consum, reiese din ultimele rapoarte ale Agenției pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare din Domeniul Energiei (ACER).

Însă, în timp ce a crescut producția de regenerabile, a scăzut cererea de energie electrică, ceea ce a dus la scăderi puternice de prețuri.

Astfel, pe măsură ce se reduce cererea, iar sursele sunt diversificate, scad și prețurile. Și sunt așteptate reduceri și mai mari în perioada următoare.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button