Știrile 60m.RO

Italia, în pragul unei crize politice. Coaliția de guvernare s-ar putea destrăma

Coaliția de guvernământ a premierului italian Mario Draghi riscă să se prăbușească, în contextul în care Mișcarea 5 Stele (M5S) amenință că va demisiona din guvern.

M5S promite că va boicota joi, 14 iunie, un vot crucial în Parlament, destabilizand guvernul Italiei, în timp ce economia sa suferă din cauza secetei, a creșterii prețurilor la energie și a creșterii costurilor împrumuturilor. Dacă Draghi pleacă, Europa va pierde și unul dintre cei mai experimentați lideri ai săi într-un moment critic, cu decizii cheie planând asupra războiului din Ucraina și a consecințelor sale economice.

În ultimele săptămâni, tensiunile au crescut între Draghi și Giuseppe Conte, liderul formațiunii populiste Mișcarea 5 Stele și fost premier. Conte este sub presiunea unei coaliții de parlamentari care cred că grupul poate obține sprijin părăsind guvernul și alăturându-se opoziției, potrivit Politico.

Acum, un vot cheie de joi asupra unui proiect de lege privind costul vieții va servi drept un test crucial pentru a vedea dacă coaliția lui Draghi supraviețuiește. În ultimele zile, Mișcarea 5 Stele s-a gândit dacă să boicoteze un vot asupra proiectului de lege, pe care Draghi îl susține și care conține 26 de miliarde de euro în măsuri pentru a-i ajuta pe italieni să facă față inflației și creșterii costurilor energiei. Miercuri seara, Conte a anunțat că partidul său va merge înainte cu un boicot.

Conte a spus că partidul său este „disponibil pentru dialog și pentru a oferi o contribuție guvernului”, dar joi, la Senat, partidul nu va participa la vot, a spus el. Criticii care i-au numit iresponsabili pe cei de la Mișcarea 5 Stele pentru destabilizarea guvernului „trebuie să se întrebe cine este cu adevărat responsabil pentru această situație”, a spus Conte.

M5S se opune proiectului de lege din motive de mediu, invocând prevederi pentru crearea unui nou incinerator de gunoi pentru Roma. Draghi a desemnat votul drept o chestiune de încredere, astfel încât un boicot al M5S ar semnala efectiv retragerea sprijinului grupului pentru guvernul lui Draghi.

Relațiile dintre partenerii de coaliție guvernamentală ai Italiei au fost din ce în ce mai tensionate în ultimele săptămâni. Săptămâna trecută, Conte i-a prezentat lui Draghi o scrisoare în care spunea că cei de la Mișcarea 5 Stele au suferit „disconfort politic profund” în coaliție.

M5S i-a cerut lui Draghi o listă de concesii, inclusiv un salariu minim, o creștere a cheltuielilor bugetare și garanții pentru politicile lor emblematice, cum ar fi plăți de asistență socială și stimulente pentru conversia ecologică a locuințelor.

Scrisoarea mai spunea că partidul dorește să continue alianțele istorice în UE și NATO, dar a spus că Italia este „un destinatar pasiv al deciziilor luate de alții” și că această aliniere contribuie la „o fractură ireversibilă” între Occident și restul lumii.

Draghi a declarat marți că obiectivele guvernului coincid cu unele dintre punctele celor de la M5S și a anunțat că guvernul intenționează să se îndrepte către un fel de salariu minim. Dar a exclus o creștere a cheltuielilor bugetare.

„Un guvern nu funcționează cu ultimatumuri, își pierde sensul existenței”, a spus Draghi.

Dacă 5Stars va continua cu boicotul său, Draghi va trebui să vorbească cu președintele italian Sergio Mattarella, care i-ar putea cere să declanșeze un vot de încredere pentru a verifica dacă are în continuare majoritatea.

Din punct de vedere tehnic, Draghi ar putea deține o majoritate fără M5S. Dar el a indicat în repetate rânduri că, dacă formațiunea populistă se retrage, el nu va fi disponibil să conducă un alt guvern. Partidul de dreapta Liga a mai indicat miercuri că nu va participa la un alt guvern. Acest lucru ar lăsa Italia în fața alegerilor anticipate.

Analiştii au spus că alegerile înainte de 2023 sunt puţin probabile, deoarece Italia nu a avut niciodată alegeri în toamnă, când guvernul trebuie să pregătească şi să-şi aprobe bugetul.

Giovanni Orsina, profesor de istorie politică la Universitatea Luiss din Roma, a spus că este posibil să se găsească o soluție, deoarece nimeni nu își dorește responsabilitatea de a doborî guvernul „în mijlocul unei pandemii, război, secete, crize energetice care se profilează”.

O posibilitate este ca cei de la 5 Stele să cedeze și să decidă să voteze alături de guvern joi, amânând o decizie privind părăsirea coaliției în speranța de a obține mai multe concesii de la Draghi.

Orsina a spus că, chiar dacă Mișcarea 5 Stele refuză să voteze, Draghi ar putea rămâne în cele din urmă din simțul datoriei față de țară: „Dacă Mattarella îi cere să rămână în interesul țării și are majoritatea, ar fi dificil pentru un funcționar public să spună nu. Există o țară care trebuie guvernată.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button